Üzleti tippek koronavírus

Eddig a cégek ötöde kényszerült elbocsátásra

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A szolgáltató szektort viselte meg leginkább a járványhelyzet – ez derül ki a CIB Bank kutatásából, amely a koronavírus hatásait vizsgálta. Az összes megkérdezett vállalat tizedéről viszont elmondható, hogy minden tekintetben megúszta a járványt, sőt minden ötödik vállalkozásnak az árbevétele is nőni fog.

A 300 millió forint feletti árbevételű vállalatok fele számít alacsonyabb árbevételre idén, mint tavaly – összegzi az október-novemberben készült telefonos kutatás. A válaszadók 22%-a viszont árbevétel-növekedéssel kalkulál.

A felmérés adataiból kitűnik, hogy a vírus okozta válságot leginkább a szolgáltatási szektorban tevékenykedő cégek érezték meg: míg a megkérdezettek árbevétel-csökkenése összességében 11,4 százalékos volt, a szolgáltató társaságok esetében elérte a 17,3 százalékot. Ennek ellenére, bár vissza kellett fogniuk fejlesztéseiket, minden második vállalat kitartott idei tervei mellett, és a pandémiával dacolva is megvalósította tervezett beruházásait.

Csaknem ötödük (18%) kénytelen volt az egészségügyi védekezéshez és a napi működés átszervezéséhez szükséges infrastruktúrába fektetni, részben emiatt érezheti a cégek 40 százaléka, hogy működési költségei növekedtek.

A járvány miatti elbocsátások mértéke egyelőre felülmúlja az új munkaerő felvételének mértékét (19% vs. 9%). A vállalatok csaknem háromnegyedéről viszont elmondható, hogy a dolgozói létszám a vírus tavaszi kirobbanását követően nem változott.

Az elbocsátásra kényszerülők (19%) a munkavállalóik átlagosan 24%-tól váltak meg.

Amíg általánosságban a cégek valamivel több mint harmadánál (36%) érintette negatívan az alkalmazottakat a járványhelyzet (többnyire csökkent a bérük), ez az arány a szolgáltatószektorban 47 százalék volt.

Mentőöv az otthoni munka

A foglalkoztatás még inkább visszaesett volna, ha sok munkaadó nem vezet be otthoni munkavégzést: a home office aránya gyakorlatilag megduplázódott a járványhelyzet alatt. Amíg tavaly csak a vállalatok negyedénél (23%) volt elérhető a távmunka, tavasszal már több mint a felük (52%) engedélyezte ezt.

Kapcsolódó
Csoportos leépítés: bajba kerülhetnek az óvatlan cégek
A járvány második hulláma számos vállalkozást kényszeríthet megszorításokra.

A home office aránya ugyan tavasz óta valamelyest visszaszorult, de még ősszel is 39% volt, amiben még nem tükröződött igazán a járvány második hullámának hatása. A megkérdezett vállalatvezetőknek ugyanakkor csupán a fele gondolja azt, hogy otthon ugyanolyan hatékonyan lehet dolgozni, mint a munkahelyen.

Ellentmondásos várakozások

A döntéshozók majdnem fele (48%) arra számít, hogy a következő hónapokban a gazdasági visszaesés tovább súlyosbodik, a többség (56%) azonban azt reméli, hogy jövő őszre véget ér a válság, és elindulhat a „felpattanás”. Az viszont már egy másik világ lesz: a válaszadók szerint emelkedni fognak a beszerzési és az értékesítési árak, ezzel párhuzamosan pedig a munkabérek is.

Kétharmaduk forintgyengülést és aktív állami gazdaságösztönző politikát prognosztizál jövőre: tízből kilencen adócsökkentést remélnek, de magas (75%) azok aránya is, akik a munkavállalók bérének részleges átvállalását tekintenék hatékony segítségnek.

A vírushelyzet a bankolásra is kihatott: a cégek körülbelül fele (53%) változtatott valamilyen banki ügyintézési szokásán. A harmaduk ritkábban veszi igénybe a bankfiókokat, negyedük (27%) a banki kapcsolattartóval szünetelteti a személyes találkozást, szintén negyedük (23%) pedig intenzívebben használja a netbankját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik