Üzleti tippek

Jó pontokat kapott a magyar bankrendszer a Moody’s-nál

A nemzetközi hitelminősítő szerint a bővülő foglalkoztatás kedvező hatást gyakorol a hazai bankrendszer kilátásaira.

A Moody’s a befektetési ügyfelek számára hetente kétszer összeállított Credit Outlook hétfői kiadásában felidézte: az áprilissal zárult három hónapban 5,8 százalék volt a munkanélküliség Magyarországon, 1,8 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi azonos időszak átlagánál, a foglakoztatási ráta pedig 3,7 százalékponttal nőtt.

A társaság szerint mindez – a reálbérek növekedésével együtt – kedvező a magyar bankrendszer hitelképességi megítélésére, mivel erősíti a háztartások adósságszolgálati kapacitását, és elősegíti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

A ház hangsúlyozza, hogy a magyar bankok lakossági követelésállományának 17,3 százaléka volt nem teljesítő márciusban.

A hitelminősítő idén 2,4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy ez a növekedési ütem, valamint a reálbérek növekedése hozzájárul a foglalkoztatási mutatók javulásának fenntarthatóságához.

A Moody’s várakozása szerint a nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány és a teljes követelésportfólió egyenlege alapján a reálbérek növekedése a magyar bankok közül az FHB, a Budapest Bank és az OTP Bank eszközállományát fogja a legnagyobb mértékben javítani.

A magyar bankrendszer lakossági kinnlevőség-állományának jelentős nem teljesítő hányada (amely a teljes rendszerszintű portfólió nem teljesítő részének 64 százaléka volt 2015 végén) jórészt 2010-2013 között, a globális pénzügyi válság után halmozódott fel. A helyzetet rontotta az akkori magas munkanélküliség, a mérsékelt bérnövekedés és – a forint gyengülése miatt – a devizaalapú hitelek magas aránya – összegezte az MTI.

A lakossági hitelállomány minősége azonban tavaly már javulásnak indult a kedvező makrogazdasági kondíciók, valamint a lakossági adósok támogatását célzó kormányzati intézkedések, köztük a devizaalapú hitelek átváltása és a lakossági adósoknak járó jelentős visszatérítés miatt. A hitelminősítő szerint a hitelek átváltása jelentős – a forint potenciális gyengüléséből eredő – eszközminőség-romlási kockázatot szüntetett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik