Üzleti tippek

Növekedést várnak a kisvállalkozások

A hazai mikro- és kisvállalkozások legalább kétharmada arra számít, hogy középtávon sikeres cégként működik majd – derül ki a Garantiqa és a Kutatópont felméréséből.

Az országos felmérés szerint a mikrovállalkozások 65-67 százaléka számít sikeres működésre 1-3 éves távlatban, a kisvállalkozásoknál ez az arány 76-82 százalék. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a mikrovállalkozásoknál az optimisták aránya alacsonyabb, ami a cégméretből fakadó kockázatokkal, például a tőkehiánnyal, a korlátozott emberi erőforrásokkal magyarázható.

Nagy Róbert hozzátette, hogy a kisvállalkozások kiszámíthatóbbnak értékelték a gazdasági környezetet, mint a mikrovállalkozások, ugyanakkor az érdekvédők munkájának hatékonyságát mindkét csoport gyengének minősítette.

A kisvállalkozások 84 százaléka hajtott végre valamilyen beruházást az elmúlt öt évben, míg ez a mikrovállalkozások csak 65 százalékára igaz – összegezte a közlemény alapján az MTI.

A kutatás arra is kitért, hogy a bankok csak ritkán ajánlották a hitelekről szóló tárgyalások során az úgynevezett dologi biztosítékok kiváltására a garanciaszervezetek által kínált konstrukciókat. A kisvállalkozások 28 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig csak 8 százaléka kapott ajánlatot garanciakonstrukcióra.

Nagy Róbert szerint fontos, hogy mind a bankok, mind pedig a hiteligénylő cégek tisztában legyenek azzal, hogy a készfizető kezességet biztosító konstrukciók jelentősen megkönnyíthetik a forráshoz jutást.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy a következő időszakban emelkedik a mikro- és kisvállalkozások körében a hitelkereslet, ezzel párhuzamosan a garanciakonstrukciók iránti igény is nőhet. Ennek eredményeként a társaság az év végére 380 milliárd forintos garanciaállománnyal számol, ami 18 százalékos emelkedést jelentene éves összevetésben. A vezérigazgató-helyettes jövőre sem tartja elképzelhetetlennek, hogy kétszámjegyű növekedést érjenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik