Gazdaság

Őszi adócsomag: itt vannak a részletek

Szajki Bálint / 24.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter
Szajki Bálint / 24.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter

Megjelent az őszi adócsomag társadalmi egyeztetésre bocsátott szövege a kormány.hu-n. A csomaghoz a Niveus Consulting Group partnere, Bagdi Lajos a következő kommentárt fűzte:

  • A társadalmi vitára bocsátás üdvözlendő, végleges jogszabály november közepére várható.
  • A családi adókedvezmény duplázása különösen a két és három gyermekeseknél jelentős összeget hagy a családoknál (bár a három gyermekes családoknál ehhez a bruttó havi összjövedelemnek közel 1,3 millió forintnak kell lennie). Évesítve ez a közel 200 milliárd forint, a teljes éves szja-bevétel csaknem 5 százaléka, amelynek pótlását a költségvetésben meg kell majd találni
  • A jelentős foglalkoztatás miatt már nem támogatná tovább a kormány a munkaerőpiacra lépőket, a vonatkozó szociális hozzájárulási adó kedvezmény eltörlésre kerülne.
  • Várhatóan 600 millió forintra emelik a könyvvizsgálati küszöbértéket, amely a szakértő szerint akár harmadával is csökkentheti a kötelezett cégek számát.
  • A KIVA-s cégek újra átalakulhatnának anélkül, hogy elveszítenék KIVA státuszukat.

A Telex kitért még arra is, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) egy hatásvizsgálatot is mellékelt a családi adókedvezmény módosításához, mely szerint ez az adóváltozás 2025 és 2028 között összesen 902 milliárd forintba fog kerülni. Valamint, hogy a kormány az extraprofitadó szabályait is átírná. A most is hatályos rendelet szerint a a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett banki tranzakciók 50 ezer forintig illetékmentesek, efelett kell tranzakciós illetéket fizetni – ezt jövő évtől 20 ezer forintra vinnék le. Az adócsomag részeként jön egy olyan változás is, amely szerint jövő évtől a kulturális örökség védelméért felelős miniszter rendeletben állapítja meg a műemlék ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességét.

A portál megemlíti, a PM egy másik javaslata szerint jövő évtől életbe léphetne egy olyan, a vendéglátásra vonatkozó szabályozás, amely szerint a fizetővendéglátó tevékenységet folytatók legfeljebb három ingatlan esetén választhatnák majd a tételes átalányadózást, ha ezek az ingatlanok a magánszálláshelyek körébe tartoznak.

A Pénzügyminisztérium egy sor, a NAV-ra vonatkozó szabályt is megváltoztatna, a szervezet például új feladatokat kapna a közúti áruszállítás ellenőrzése és a fémkereskedelem területén. Ezenkívül az is változik, hogy az egymilliárd forintot meghaladó fizetési kedvezmények esetében mostantól a Fellebbviteli Igazgatóság helyett a központi irányítás járna el felettes szervként – írja a Portfolio.hu.

Az is változna jövőre, hogy bizonyos cégek mentesülhetnének az általános forgalmi adó biztosítási kötelezettsége alól. Ennek a feltétele, hogy a cégeknek ne legyen tartozása a vámhatóság felé, és ne álljanak felszámolás alatt.

Az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos szabályok is módosulnának a Pénzügyminisztérium tervezete szerint – a jövedelem kiszámításánál a bevételekből levonható költséghányad az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők számára különböző mértékben változik, attól függően, hogy milyen tevékenységet folytatnak. Például, a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozók számára a költséghányad 90%, míg a mezőgazdasági őstermelők számára is 90%. Szintén változna, hogy jövő évtől a mezőgazdasági termelők bizonyos feltételek teljesülése esetén visszaigényelhetik általuk használt dízelre kivetett adó 90–90,5 százalékát, ha azt mezőgazdasági tevékenységre, erdőgazdálkodásra vagy halgazdálkodásra használják.

A PM emellett megtiltaná, hogy cégeket szerződéssel kössenek bizonyos könyvvizsgálókhoz, vagy könyvvizsgáló cégekhez. Ennek megfelelően a javaslat szerint semmisnek tekintendő az olyan, akár korábban kötött szerződések minden rendelkezése, amely egy vállalkozást konkrét könyvvizsgáló választására kötelezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik