Gazdaság

Már 250 ezer forintot kell fizetni egy átlagos albérletért Budapesten, az egyetemisták is kivárásra játszanak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az albérleti árak folyamatos emelkedését tovább tüzelte az egyetemisták megérkezése, azaz a főszezon kezdete a piacon. Újdonság, hogy idén nem a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor, hirtelen robbant fel, hanem fokozatosan gyorsul a piac, ami miatt augusztus legvégén is pörgős maradhat a verseny a lakhatásért.

Július végén, augusztus elején a budapesti kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja már 250 ezer forint volt, írja a KSH és az ingatlan.com legfrissebb lakásbérindexe. Júliusban a budapesti és az országos albérletpiacon is folytatódott a drágulás, ugyanis ez a hagyományos főszezon kezdete, amikor a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után beáramlanak a lakhatásukat kereső fiatalok a piacra. A bérleti díjak országosan az egy hónappal korábbihoz képest 1,8 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 9,3 százalékos volt a drágulás.

Jelentős változás a korábbi időszakokhoz képest, hogy

a bérleti díjak kitartó és tempós növekedése miatt már a diákok közül is egyre többen kivárásra játszanak.

Ennyibe kerül albérletben lakni

Az ingatlan.com elemzése szerint augusztus elején a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja Budapesten 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálatot nyújtó kerületek közül a XI.-ben 270 ezer, a XIII.-ban 250 ezer, a VIII.-ban pedig 239 ezer forint az átlagos bérleti díj.

A lakbérindex szerint júliusban Budapest különböző részein eltérő mértékben nőttek a lakbérek.

  • A budai hegyvidéki kerületekben (I. II. XII.) látott júliusi 0.8 százalékos havi drágulással szemben a többi budai városrészben, a III., a XI. és a XXII. kerületben összesítve 3 százalékkal emelkedtek az átlagos lakbérek.
  • A pesti oldalon a külső lokációk, azaz IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben volt a legjelentősebb bérletidíj-emelkedés, havi szinten 2,8 százalékot tett ki.

Az árak alakulásában szerepet játszik, hogy a külső városrészek a viszonylag alacsonyabb bérleti díjak miatt keresettebbé váltak, mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

ingatlan.com

A megyeszékhelyek albérletpiacait nézve továbbra is Debrecen a legdrágább, ahol 230 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb pedig Kaposvár és Miskolc, ahol egyaránt 110 ezer forint az átlagos lakbér. A többi egyetemváros közül Győrben 190 ezer forintos átlagos bérleti díjjal lehet számolni, Szegeden 160 ezerrel, Pécsen pedig 150 ezer forinttal.

Kivárásra játszó diákok, folyamatosan gyorsuló kereslet

Balogh László szerint a bérleti díjak emelkedésében szerepet játszhatott az albérletszezon kezdete, mivel a ponthatárok kihirdetése óta a kereslet 14 százalékkal élénkült tavalyhoz képest. „Az is megfigyelhető, hogy a magas bérleti díjak miatt a diákok közül egyre többen játszanak a kivárásra.

Idén ugyanis nem a ponthatárok kihirdetésével ugrott meg a kereslet, hanem az idő előrehaladtával gyorsuló tempóban emelkedik. Ennek oka az, hogyha valaki július vége helyett augusztus végén köt szerződést, akkor egy hónap alatt a legnagyobb egyetemvárosokban százezer forintos nagyságrendű összeget tud megspórolni

– értékelte az adatokat a szakértő, aki szerint ez a trend augusztus végére pörgős albérletpiacot eredményezhet.

ingatlan.com

A bérbeadók kínálata igyekszik lépést tartani

Az ingatlan.com adatai szerint a lakbérek drágulása lehetett volna ennél drámaibb is, hogyha a bérbeadók nem tudnak lépést tartani a kereslet növekedésével. Szerintük a bérlők szerencséjére, hogy a kiadó lakások száma is hétről hétre növekszik. Július elején országosan még csak 14,3 ezer lakásból lehetett válogatni, augusztus közepére 15,5 ezerre bővült a kínálat. Még úgy is, hogy egyre több lakás talál gazdát a szezonban.

„A kínálat bővülése egyértelműen mérsékli a bérleti-díjak növekedési ütemét, ami jó hír lehet az albérletet keresők számára” – mondta Balogh László. Szerinte nagy kérdés volt, hogy az idei szezonban tud-e a megszokott módon bővülni a kiadó lakások száma, mivel az állampapírok hozama sok ingatlanbefektetőt csábított el a piacról. A szakember szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a szezon kezdetére kellő számban tértek vissza a befektetők az ingatlanpiacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik