Gazdaság

Már 1952-ben is sütöttek itt kenyeret, most a sütöde az egyik legkorszerűbb az országban

Getty Images
Getty Images
A kenyérsütési láz csillapodott, visszaszoktak az emberek a pékségekbe, ahol minőségi áruk közül válogathatnak. Ráadásul a választék is bővebb - legalábbis ott biztosan, ahol pénzt és energiát fektettek a fejlődésbe. Mutatunk egy magyar sütödét, ahol az elmúlt években ez történt.

Ha meg kéne nevezni a Covid-jávány egyik pozitív hozadékát, valószínűleg sokan egyszerre vágnák rá: kenyérsütés. A kenyérsütési lázhoz az is hozzájárult, hogy a magyarok a WC-papír mellett lisztet és élesztőt kezdtek felhalmozni. Ahelyett azonban, hogy élesztős péktermékeket kezdtek volna dagasztani, valami más lett a pandémia sztárja: a kovászos kenyér.

Bár pontos adatok nincsenek arról, hányan dédelgették és becézgették kovászaikat otthon, és hányan bámulták gyermeki örömmel a sütő előtt a készülő péktermékeiket, számok nélkül, a weboldalakon és a közösségi médiában keringő receptek százai és az akkori Facebook és Instagram posztok alapján is bizton állíthatjuk: csak itthon több tízezren.

A lelkesedés persze a járvány lecsengésével visszaesett, ami nem meglepő, hiszen vissza kellett térni az irodákba, az élet megint a régi kerékvágásba zökkent. Elfogyott az idő és a lelkesedés a kenyérsütésre. Noha az otthoni sütés visszaszorult, a pékségek forgalma újra a járvány előtti idők szintjére tért vissza, sőt, meglovagolva a kovász hirtelen jött népszerűségét, számos, kifejezetten kovásszal dolgozó kisebb pékség is nyílt.

A boltok polcai újra megteltek pékárukkal, és megfigyelhető volt, hogy a választék jelentősen bővült a járvány előttihez képest. A pékségek, sütödék próbálták különlegeségekkel visszacsábítani azokat, akik már nem tudtak annyi időt a konyhában tölteni.

A magyar háztartások egyik állandó kelléke a kenyér, ezért sem volt véletlen a kenyérsütés népszerűsége. Egyes adatok szerint a magyarok hetente 1,6 kilogarmmot fogyasztanak belőle. Töretlen a fehér kenyér népszerűsége, amelyet a barna, majd a teljes kiőrlésű követ. Kevesebben, de még így is sokan választanak magvas és rozskenyeret, és nagyjából ennyien tértek át a kovászosra.

Farkas Norbert / 24.hu Debreceni Coop üzlet.

Fontos maradt az otthon sült pékáru ízélménye

Bár alábbhagyott a sütésőrület, az otthon készült kenyér minőségére megmaradt az igény, így a sütödéknek, pékségeknek is szintet kellett ugraniuk és alkalmazkodniuk kellett a fogyasztói igényekhez. Ráadásul úgy, hogy az embereknek kevesebb idejük lett a saját pékáruk előállítására, nemcsak a minőségre lettek érzékenyebbek, hanem a nagyobb választékra is. A szintlépés egyik legjobb példája az idei Coop Rally győztese, az ajkai POLUS Sütő Kft., amelynek sütőüzeme 1952-ben eredetileg is kenyérgyárnak épült. Az üzem jelenleg több mint 100 féle terméket gyárt: búzakenyereket, rozs és rozsos kenyereket, egyéb kenyér jellegű termékek (zsemle, kifli, finom édesáru, pogácsák), leveles tésztából készült termékeket, kalácsféléket, egyéb péksüteményeket, tartós, szeletelt kenyereket.

Különlegesség, hogy a központi épület eredeti formájában áll, azonban főleg az elmúlt 5 évben jelentős mértékű technológiai, infrastrukturális és energetikai változáson ment keresztül.

A fejlesztések közé tartozik a termelőberendezések cseréje és korszerű hatékony gépek beüzemelése. Új kemencékben, dagasztógépekkel, gépsorokon készül a pékáru a fogyasztóknak. Előtérbe került a részleges és teljes automatizálás is.

Az üzem energiarendszerének korszerűsítése is fontos lépés volt. Az épület 450 négyzetméteres tetőfelületét napelemekkel szerelték fel, ezzel is csökkentve a villamosenergia-felhasználást. Az új sütőberendezések jelentősen energiatakarékosabb, egyben hatékonyabb működést biztosítanak, nem beszélve a fűtési és hálózati melegvízrendszer teljes korszerűsítéséről.

A pékáruk minőségéhez elengedhetetlen a liszt magas minősége is, ezért az üzemben cserélték a teljes lisztrendszert. Az új négy, egyenként 25 tonnás siló beüzemelése jelentette a fő alapanyag, a liszt korszerű tárolását és a termeléshez szükséges biztonsági tartalék meglétét.

A technológia korszerűsítése és a munkafolyamatok átszervezése jelentette a hatékonyság növelését a sütödében, illetve az, hogy az országban szinte egyedileg saját keverőüzemet létesítettek, csökkentve ezzel a sütőipari keverékek beszerzésének költségét. Ennek is köszönhetően egyedi, saját receptből készített magas minőségű keverékeket tudnak előállítani a további termékgyártás részére Ajkán, ahol a POLUS Sütő Kft. több mint öt éve IFS Food minőségbiztosítási rendszerrel dolgozik, melyet évente külső tanúsító cég auditál. Ez magas fokon biztosítja a termékek és alapanyagainak biztonságát a termőföldtől a fogyasztóig.

A fenti beruházások végrehajtásával a POLUS Sütő Kft. sütőüzeme 2023-ra a magyarországi sütőipari ágazat egyik korszerű és versenyképes üzemévé vált. A rendszerváltáskor az üzem a POLUS COOP Zrt. tulajdonába került, majd 2022. január 1-jén vásárolta meg a Lipóti cégcsoport. Ezzel az akvizícióval bekerült a tradicionális, Magyarországon kiemelkedő szerepet betöltő Lipóti családba.

A sütöde következő nagy dobása a logisztika átszervezésével a gépjárműpark cseréje lesz. Jelenleg 15 túrajárattal szállítják ki a vevők részére a megrendelt termékkört Közép- és Nyugat Dunántúl településeire. Már idén lezajlott egy logisztikai racionalizálás a Lipóti Cégcsoport tagjaival.

A COOP magyar termék melletti elkötelezettsége

A COOP üzletlánc a hazai élelmiszertermelés elkötelezett támogatójaként a korábbi évek hagyományait követve immár 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító Coop Rallyt. A szakmai verseny 2006-ban indult útjára és napjainkig 143 Magyarországon működő gyártót és forgalmazót mutatott be. A rally csak egy példája annak, hogy a Coop milyen eszközökkel törekszik a hazai termékek népszerűsítésére, ugyanis az üzletlánc minden eszközt megragad, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar termékek nemcsak finomak, hanem minőségiek, biztonságosak, ráadásul hazai alapanyagból, magyar munkaerővel és szakértelemmel készülnek.

 

Idén a verseny Nyugat-Magyarországon zajlott, így a teljes hazai élelemiszertermelést képviselő több mint 100 autóból álló mezőny többek között hazánk egyik több évtizedes szakmai tudással rendelkező sütőüzemébe, a POLUS Sütő Kft.-hez is ellátogatott, ahol megnézték, hogyan készülnek hazánk legfinomabb péktermékei.

Szponzorált tartalom

A cikk a COOP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik