Gazdaság

Ezekre kell pénzügyileg készülni, amikor a gyerek egyetemre megy, például Ázsiába

Getty Images
Getty Images
Bemutatjuk milyen dilemmákkal jár, amikor a gyermeket felveszik az egyetemre. Milyen nehézségek adódhatnak, ha például külföldre megy iskolába. Meg kell tervezni a lakhatást, az étkezést és az egyéb kiadásokra szánt összegeket is. Pénzügyi kérdésekben fontos az átláthatóság és a nyomon követhetőség, illetve a tudatosság.

A pénzügyi tudatosság és felkészültség mértéke nagyban változhat a Z generáción belül országoktól és a gazdasági körülményektől függően. Mivel a fiatal generáció nagyrészt még karrierje korai szakaszában van, de leginkább az oktatásban tevékenykedik, számos tagja még nem találkozott jelentős pénzügyi döntésekkel. Azonban bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a Z generáció sok tagja érdeklődik a pénzügyek iránt, és tudatosan keresi a pénzügyi oktatást. Egyesek a digitális platformokon keresztül aktívan tanulnak a pénzügyekről, amit az Y generáció és a korábbi generációk kevésbé tettek. Ezzel szemben az oktatási rendszer gyakran nem nyújt elegendő pénzügyi oktatást, ami hozzájárul a tudatlansághoz.

Személyes tapasztalat: irány Ázsia

Kitti másodéves egyetemi hallgatóként elhatározta, hogy egy félévet szeretne külföldön tanulni. Az egyetemen a bölcsésztudomány karon belül koreai szakirányt választott így nem európai országot, hanem Kelet-Ázsiát, azon belül Koreát választotta úticélként. Édesanyja, Marcsi, a 24. hu-nak elmondta, hogy bár örült az elhatározásnak, tudta, hogy rengeteg előkészületre lesz szükség és az is kérdéses volt, hogy ha az itthoni egyetemi félévét külföldön tölti, azt miként számítják bele a tanulmányaiba. Mi, mennyi kreditet ér, csúszik-e a diploma megszerzésének időpontja, kell-e különbözeti vizsgát tenni és még sorolhatnánk.

Aggódás

Marcsi lánya hiába 22 éves már, az anyja nagyon aggódott, hogy gyermeke ilyen messze szeretne menni. Nagy változás előtt álltak, hiszen Kitti eddig mindig otthon lakott, nem volt kollégista a gimnázium idején sem. Az elengedés viszont fontos, megbízott a gyermekében, hiszen tudta, hogy az helyt fog állni. A bizalom tehát abszolút megvolt, azonban a felkészülés közös, mindkettejük számára fontos feladat volt. Számba kellett venni, hogy milyen teendői lesznek a tanulás mellett, legyen szó akár az étkezésről, a tiszta ruhák biztosításáról, vagy a könyvek beszerzéséről.

Kiadások

Könnyebbség volt, hogy a magyarországi egyetem a képzést állta ugyan, de a kollégiumi díjat és az ottani ellátást nem. Pontos tervezésre volt szükség, hogy lássák mennyi pénzre lesz szükség a négy hónap alatt. Gondolni kellett a napi háromszori étkezésre, a helyközi utazásra és minden más felmerülő kiadásra is. Kittinek több ezer kilométerrel odébb, teljesen egyedül kellett gondoskodnia magáról. Nem volt olyan egyszerű, mint itthon, hogy csak kinyitja a hűtőt és elővesz valamit. Szerencsére a kollégiumi szobában volt egy kicsi hűtő is, így előre betudott vásárolni, hogy legalább a reggeli és a vacsora meg legyen oldva.

Biztonság

Külföldi tartózkodás esetén fontos szempont, hogy legyen egészségügyi biztosításunk is. Így azt is meg kell kötni, addig amíg a fogadó iskola nem gondoskodik a gyermekről.

Pénzügyi egészség

A fiataloknak eltérőek a pénzügyi ismeretei. Ennek számos oka lehet. Az egyik ilyen a korlátozott pénzügyi oktatás. Sok iskolában nincsenek átfogó pénzügyi oktatási programok. Ezért fontos, hogy a családok felkészítsék a gyerekeiket a tudatosságra. Beszélni kell a pénzügyekről annak érdekében, hogy a fiatalok úgy lépjenek be a felnőttkorba, hogy ismerik az azzal járó feladatokat. Az új pénzügyi környezet, a digitális banki szolgáltatások, a kriptovaluták és más pénzügyi technológiák megjelenésével a pénzügyi környezet gyorsan fejlődött. Megfelelő útmutatás és oktatás nélkül kihívást jelenthet a fiatalok számára, hogy megértsék ezeket az új fogalmakat és azt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a pénzügyi egészségüket.

Számlanyitás

Fontos szempont volt, hogy Kittinek olyan bankkártyája és számlája legyen, amivel tud külföldön fizetni és pénz levenni az automatából. Szerencsére már a gimnáziumban nyitottak olyan számát, amivel díjmentes a fizetés, online és érintéssel is, tehát ez megoldott volt. Át kellett azonban beszélni, hogyan kell tudatosan beosztani a pénzét,mire és mennyit lehet költeni havonta. Szerencsére már sok olyan app van – ilyen például az OTP MobilBank és a benne lévő Kiadásfigyelő funkció -, ami segít a költségvetés rugalmas megtervezésében és a kiadások nyomon követésében, hogy uralni lehessen a helyzetet. Így Kitti telefonjára is került egy ilyen tervező, amivel könnyedén figyelhette miként alakulnak a pénzügyei. Az elengedhetetlen kiadások mellett pedig a kulturális tevékenységekre is szánni kellett forrást, hiszen fontos felfedezni az országot, ha már megadatott a lehetőség, hogy elmehessen oda.

Az OTP Junior számla számos előnyt kínál a továbbtanulásban akár külföldön is

• Az OTP Junior számlával teljes mértékben kézben tarthatóak a pénzügyek. Ez nagyon fontos lehet a továbbtanulás során, mert így könnyedén nyomon követhető a kiadás és a bevétel.  Ez utóbbiban segít az OTP MobilBank Kiadásfigyelő funkciója, amivel nem csak az látható, mire mennyit költött a fiatal, de az is, milyen típusú kiadásai voltak.

 

• Az OTP Junior számlához kapcsolódó Junior kártyával díjmentes a fizetés, online és érintéssel is, ami kiválóan alkalmas a könyvek, jegyzetek és más tanulmányi anyagok beszerzéséhez.

 

• Az OTP Junior számlához tartozó új OTP internet-és mobilbank használata is díjmentes, így akár a tanulás közben is könnyedén intézhetők a pénzügyek.

 

• Az OTP Junior számla vezetése és a betéti kártya kibocsátási és éves díja is díjmentes, ami további költségmegtakarítást jelent a továbbtanulás során.

 

• Az OTP Junior számla és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások 24 éves korig elérhetőek, ami kiválóan alkalmassá teszi ezt a szolgáltatást a továbbtanulásra, hiszen ez a korosztály általában a felsőoktatásban tanul.

 

• Hasznos és informatív tartalmakkal támogatja a fiatalokat az OTP Junior Next alkalmazás is. A Jövőtervező funkcióban található, pszichológus által kifejlesztett személyiségtesztek, valamint képzések és szakmák bemutatása a pályaorientációban segít a fiataloknak. A MoneyBag szimulátorral pedig még azt is kikalkulálható, mennyi pénzre lesz szükség egy hónapban az egyetem, főiskola alatt. Az alkalmazás 16 éves kortól tölthető le, ehhez pedig még OTP Bankos ügyfélnek sem kell lenni!

 

• Az OTP Junior számlával a zsebpénz is egyszerűen és gyorsan kezelhető, fizetési kérelem segítségével például díjmentesen utalhatod azt a gyermekednek. Ezen keresztül pedig segíthetsz neki megtanulni a pénz tudatos kezelését.

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

 

A cikk az OTP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik