Gazdaság europoli

Jön az új EU-s szankciós csomag: a Barátság-vezeték is érintett

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Közép-ázsiai országok mellett idővel akár kínai és török cégek is célkeresztbe kerülhetnek azzal a nagy újítással, amit a most készülő 11. uniós oroszellenes szankciós csomag tartalmaz – derül ki az Európai Bizottság készülő csomagjáról kiszivárgott sajtóbeszámolókból. Magyar szempontból fontos, hogy ismét kimarad a szankciós csomagból az orosz atomenergia-iparra, illetve a Roszatom vezetőire vonatkozó szankció, és bár elsőre ijesztőnek tűnik, hogy a Barátság kőolajvezeték egyik ágára is szankció vonatkozhat, de ez valójában szimbolikus

Bár vétót is belengetett arra az esetre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, ha a nukleáris ágazat képviselői is rákerülnének készülő 11. uniós szankciós csomagba, de a legfrissebb információk afelé mutatnak, hogy ez ismét kimarad a csomagból, azaz a Paks II. kapcsán fellélegezhet a kormány – olvasható a portfolio.hu összefoglalójában.

Az is kiderült, hogy a magyar kőolaj-ellátás szempontjából is kulcsfontosságú Barátság kőolaj-vezeték északi ága is rákerül a szankciós listára, ami elsőre kemény lépésnek tűnik, de valójában szimbolikus, mert a Lengyelországon és Németországon át vezető ágon már egyébként se vesz a két ország orosz olajat. A déli ágon pedig, amely Szlovákiát, Csehországot, illetve Magyarországot látja el orosz olajjal, továbbra is zavartalanul folyhat az olajimport, hiszen a tavaly nyári 6. szankciós csomag egyelőre kivételt adott ennek a három országnak az orosz vásárlások megtiltása alól.

A fentiek mellett az Európai Bizottság 72 orosz hivatalos és húsz jogi személyt is feketelistára tenne a várhatóan kedden bejelentendő csomagban (Ursula von der Leyen bizottsági elnök ma Kijevben jelentheti be az intézkedéseket). Sőt, az is várható, hogy az EU 44 iráni céget is hozzáad ahhoz a hadiipari-katonai végfelhasználókat tartalmazó feketelistához, amelyeknek tilos kettős (katonai és civil) használatú árukat exportálniuk.

Újdonság lenne a csomagban, hogy egyebek közt teljesen megtiltanák a luxusautók oroszországi exportját (ez jelenleg csak az ötvenezer euró értéket meghaladó gépkocsikra vonatkozik). Emellett az EU a repülőgépiparban használt fejlett technológiák exportjára vonatkozó tilalmat az oroszországi tranzitra is ki fogja terjeszteni.

A Reuters információi szerint a készülő 11. uniós oroszellenes szankciós csomag miatt akár kínai, török és egyesült arab emírségekbeli cégek is célkeresztbe kerülhetnek a Politico által megírt közép-ázsiai országok/cégek mellett (Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán). A fő cél az, hogy ne segítsék az orosz hadászati potenciált fegyverekhez szükséges eszközök, technológia eladásával.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik