Illyés Tibor / MTI
Gazdaság

Bíróság kellett ahhoz, hogy a feleség egyetemi képzési idejét ugyanúgy ismerjék el, mint a férjéét

Egyik olvasónk és felesége nem hagyták annyiban, hogy a nyugdíj-adategyeztetésnél az asszony egyetemi évei nem ugyanannyi szolgálati időt jelentettek, mint a férjé, holott mindketten ugyanazt a képzést végezték el ugyanannyi idő – kilenc félév – alatt. Farkas András nyugdíjszakértő segítségével csak a bíróságon érték el, hogy végül ugyanazon elbírálás alá essenek.

Tavaly október végén írtunk róla, hogy a nyugdíj-adategyeztetésnél egy házaspár egyetemi éveit eltérően vették figyelembe a szolgálati időnél. Annak idején az NDK-ban, állami ösztöndíjasként végezték el az egyetemet, mindketten ugyanarra a képzésre jártak, ugyanannyi ideig. Ám míg a házaspár férfi tagjánál – helyesen – kilenc félévet vettek figyelembe a nyugdíjnál szolgálati időként, addig a feleségnél ugyanarra a képzésre először csak hét, majd fellebbezés után nyolc félévet számított be a nyugdíj-adategyeztetést végző járási kormányhivatal.

Kapcsolódó
Nyugdíj: ezektől a papíroktól függhet, mennyit fog kapni
Most az 50-55 éves korosztálynak kell odafigyelnie.

Másodfokon ezt a döntést helyben hagyta a fővárosi kormányhivatal is, és hiába fellebbeztek, a helyi közigazgatási és munkaügyi bíróság elutasította a benyújtott keresetüket.

Legyinthetnék erre, hogy félév nem számít, de mint Farkas András nyugdíjszakértő elmagyarázta, nagyon is – ha amiatt a fél év miatt lesz egy évvel több a nyugdíjszorzónál figyelembe vett évek száma, akkor az 2 százalék pluszt jelent a nyugdíjszorzónál.

Olvasóink nem is hagyták annyiban az ügyet, cikkünk megjelenése után a nyugdíjszakértő segítségét kérték, hogy igazukat elismertessék. A járási kormányhivatal egyébként azt is kétségbe vonta, hogy egyáltalán vizsgálni lehet-e a feleség kérelmét, mivel az adategyeztetés már lezárult. A Győri Törvényszék azonban megállapította, hogy lehet, illetve hogy a feleség vitathatja a külföldi tanulmányi idejére vonatkozó döntést.

A bírósági eljárás során pedig az derült ki, hogy az Oktatási Hivatal tájékoztatása, valamint a német egyetem visszaigazolása alapján valóban kilenc féléves volt a feleség egyetemi képzése is. Mivel ösztöndíjas képzésről volt szó, erről az Emmi irattárában szintén találtak dokumentumokat, amelyek ugyancsak a kilenc félévet támasztották alá. Ugyanez volt kiolvasható a korábban becsatolt leckekönyvből, valamint a diploma kiállításának dátumából is.

Mindezek alapján a törvényszék megsemmisítette a kormányhivatal korábbi, nyugdíj-adategyeztetési eljárásban hozott határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot. Magyarul: korrigálnia kell a kormányhivatalnak a határozatát, és el kell ismernie, hogy a kilenc félév egyetem az kilenc félévnek számít a feleségnél is a nyugdíjban a szolgálati időnél.

A feleségnek egyébként még négy éve van a nyugdíjkorhatár eléréséig. Nők negyvennel elmehetne már két év múlva is, de egyelőre úgy tervez, hogy megvárja a 65 éves nyugdíjkorhatárt, hogy magasabb legyen az ellátása.

Így számíthat be az egyetem a szolgálati időnél

Az öregségi nyugdíjnál csak az 1998. január 1-je előtti felsőoktatási nappali képzést lehet figyelembe venni a szolgálati időnél, legfeljebb annyit időt, amennyi a képesítés megszerzéséhez kellett. A külföldi tanulmány akkor számíthat be, ha a kiállított bizonyítványt és oklevelet Magyarországon egyenértékűnek ismerte el a hatóság, illetve ha a külföldi résztanulmány idejét a hazai nappali képzés tanulmányi idejébe beszámították. Igazolás nélkül is beszámítható a külföldi ösztöndíjas képzés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.