Gazdaság

Egy kis félsz nem árt, ha netes munkából gazdagszik, adózatlanul

Főleg a fiatalok körében egyre népszerűbbek a külföldi megbízásokra végzett online távmunkák. Vannak erre szakosodott oldalak is (pl. oDesk), de a LinkedIn állás és munkaportálon keresztül is jöhet a felkérés, vagy más úton. Ami egy kicsit homályos lehet, hogy vajon hogyan kell adózni az ilyen munkák után.

Az orvosnál derült ki, hogy baj van

Olvasónk felnőtt, ám munka- és adózási ügyekben nem jártas gyermeke a tanulmányai befejezése után itthon nem talált munkát, külföldre nem akart kimenni, ezért hogy pénzt keressen, online távmunkákat vállalt. Ismerősei ajánlották neki, és egész jól fizetnek neki. Apja kérdésére pedig azt mondta, a munkaközvetítő úgy tájékoztatta, adóznak utána. Nemrégiben azonban az orvosnál kiderült, hogy már nincs biztosítása.
Vagyis a fiú valamit félreérthetett, hiszen ebből kiderült, hogy nem adóztak utána.
Na de akkor hogyan kellene szabályosan adózni, hogy biztosítás is legyen? – kérdezte olvasónk, mert neki sem volt fogalma erről. A megbízónak kell adóznia, vagy a fiának, és ha utóbbi, akkor hogyan? A NAV-ot ás egy adószakértőt kérdeztük erről.

Adózni ott kell, ahol a munkavégzés történik

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azt a választ kaptuk, hogy ha belföldi illetőségű magánszemély külföldi székhelyű cég számára interneten keresztül végez alkalomszerűen vagy rendszeresen valamilyen tevékenységet, akkor az abból származó jövedelme jellemzően Magyarországon adóköteles (a kettős adóztatást kizáró egyezmények alapján és annak hiányában is). Az adókötelezettség szempontjából ugyanis a munkavégzés helye a meghatározó. Annak viszont nincs jelentősége, hogy a munkát interneten keresztül végzi a magánszemély.
Az adókötelezettség szempontjából annak sincs jelentősége, hogy a bevételt (jövedelmet) milyen formában, pénznemben szerzi meg a magánszemély, és annak sem hogy belföldi vagy külföldi bankba, virtuális számlára stb. utalják-e át – magyarázták. A külföldi pénznemben megszerzett (pl. a PayPal számlán jóváírt) bevételt forintra átszámítva kell a bevallásban feltüntetni.

Az adókötelezettséget az szja-törvény általános szabályai szerint kell teljesíteni, attól függően, hogy munkaviszony, vagy “szabadúszóként” önálló tevékenység keretében végzi a munkát a magánszemély. A tevékenység jellege (munkaviszony vagy önálló tevékenység) pedig a megbízóval kötött szerződés tartalma alapján határozható meg – tájékoztatott a NAV.

Kiszúrhatják

Felvetődött olvasónkban az a kérdés is, hogy vajon a NAV kiszúrhatja-e, hogy a fia adózatlan jövedelmeket kapott a számlájára. Mert az egy dolog, hogy az egészségügyi szolgáltatási járadékot be kell fizetniük pótlólag, de ha lehet, az adóbírságot szeretnék megúszni – mondta. Amire megoldás lehet, mint már az Airbnb-vel kapcsolatban a NAV-tól megtudtuk, az utólagos bevallás (vagy ha valakinek volt bevallása, akkor a korrekció, önellenőrzéssel).
Ruszin Zsolt adószakértőt megkérdeztük, van-e esély egyébként arra, hogy ha valaki sunnyog, vagyis adózatlanul végez netes munkát, azt kiszúrja a NAV. Ő egyébként egész nagy külföldi vállalatokról is tud, akik pl. az offshore cégeiken keresztül nagyon jó és értékes projektekre keresnek és bíznak meg közép- vagy kelet-európai jelentkezőket.

Azt válaszolta, hogy a rendszer nem bolondbiztos, és nehéz lenne rájönni, melyik utalás milyen célt is szolgál. Vagyis csak egyedi vizsgálódás alapján derülhet ki, hogy valaki nem adózott a netes munka után. Viszont az egyedi vizsgálatnak meg kell, hogy oka legyen.

Például az, ha valakit felnyom az irigye, vagy ha valaki annyira látványosan meggazdagszik az online távmunkából, hogy az már szemet szúr a hatóságnak is. Feltéve, hogy idő is van arra, hogy kivizsgálják a vagyongyarapodást. A szakember szerint ugyanis nagyon sokakat leválogat a NAV, de idő hiányában nem mindenkinél tudják elvégezni pl. a vagyonosodási vizsgálatot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szakértő a lapítást javasolná, annak ellenére sem, hogy az adóhatóság nem képes több millió ember életvitelszerű kiadásait leellenőrizni.

Csinálja legálisan!

Aki külföldi cégnek online távmunkát végez, annak a fő vagy mellékállású kisadózást (katát) javasolja Ruszin Zsolt. A főállású katázás megoldás lehet olvasónk fiának is, hogy legyen biztosítása.

A kata mellett évi legfeljebb 6 millió forint jövedelmet lehet szerezni, adója főállásban havi 50, mellékállásban havi 25 ezer forint fixen, amit mindenképpen be kell fizetni. Ezen kívül még évi 50 ezer forint körüli iparűzési adóval kell számolni.

Amit még nem árt tudni: a főállású katázás a nyugdíjnál csak 0,8-as szorzóval számít be a szolgálati időbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik