Pénzügy

Kata: a teljes nyugdíjhoz másfélszeres adót kell fizetni

kata (kata, )
kata (kata, )

Egy év sima kata nem ér egy év szolgálati időt. Ha egy katás vállalkozó azt akarja, hogy a ledolgozott éveit egy az egyben beleszámítsák a szolgálati idejébe a nyugdíjnál, kénytelen a havi 50 ezer forintnál több adót fizetni.

A nyugdíjszámítás alapja a szolgálati idő és a havi átlagkereset függvénye. Egy év munkaviszony vagy vállalkozási jogviszony akkor számít egy év szolgálati időnek, ha legalább a minimálbérnek megfelelő járulékot fizettek utána.

Korábban írtuk:

Havi 50 ezer forint kata = 0,8 év szolgálati idő

A kisvállalkozások tételes adóját (kata) választó vállalkozóknak a tavalyi szabályok szerint főállásban havi 50 ezer forint adót kell fizetniük. Ez azzal egyenértékű, mintha bruttó 81 300 forintnyi kereset után fizették volna meg a járulékokat. Ez az összeg pedig kevesebb, mint a minimálbér, ami az idei évben 101 500 forint.

Ami azt jelenti, hogy aki katázik, az a havi 50 ezer forintos közteher megfizetése mellett egy év alatt csak 0,8 év szolgálati időt szerez a nyugdíjához – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Csökkentett nyugdíj?

Azt nem tudjuk, hogy meddig lesz még kata, de ha abból indulunk ki, hogy sokáig, és valaki arra rendezkedik be, hogy katásként adózik, az jócskán meglepődhet, amikor oda kerül a sor, hogy megállapítsák a nyugdíját. Mert 10 év kata után biztos, hogy nem tíz év szolgálati időt fognak elszámolni neki. Hanem kevesebbet. Vagyis kevesebb lehet a nyugdíja, mint remélte.

Hogy mennyivel kevesebb szolgálati időt ismernek el neki, az attól is függ, hogy mennyire emelkedik a minimálbér, és emelik-e a minimum kata összegét, illetve hogy annak fejében mekkora bérnek megfelelő járulékfizetést ismernek el.

Ennyi lehet a nyugdíja:

-15 év szolgálati időtől indul, amelyhez a havi átlagkereset 43 százaléka tartozik,
-25 év szolgálati időig (63 százalék) évi 2-2 %-kal, majd
-26 év szolgálati időtől (64 százalék)
– 36 év szolgálati időig (74 százalék) évi 1-1 százalékkal,
– 37 év szolgálati időtől (75,5 százalék)
– 40 év szolgálati időig (80 százalék) évi 1,5-1,5 százalékkal,
és minden további évben 2-2 százalékkal növekszik, azonban a havi átlagkeresetnél (100 százalék) több nem lehet. Ezt a 100 százalékot pedig 50 év szolgálati időnél lehet elérni.

Mi lehet a megoldás?

Többet kell adózniuk. Amire az idei évtől lehetőség is van. Havi 50 ezer forint helyett 75 ezer forintnyi tételes adót is fizethet a főállású katás. Ehhez pedig már 136 250 forintnak megfelelő ellátási alapot vesznek figyelembe. Vagyis többet, mint amennyi a minimálbér. Ezzel tehát biztosítható, hogy egy év kata valóban egy év legyen majd a nyugdíjszámításnál. Persze csak akkor, hogyha minden hónapban ennyit fizet a katás.

No és persze az is kérdés, hogy évi legfeljebb 6 millió forintos bevétel és (600 ezer forint helyett) 900 ezer forint közteher mellett így is megéri-e még katáznia. Ha nincs sok költség, így is megérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik