Gazdaság

Nagy buktát produkáltak Csányiék

Az OTP Bank a második negyedévben 153,1 milliárd forint veszteséget produkált az egy évvel korábbi 40,6 milliárdos profithoz képest. A bank szerint a két időszak nehezen összevethető, és a tisztességtelennek tartott árfolyamrések miatti perekre is tartalékoltak.

A bankcsoport 2014 első fél évében 74,3 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, mely 20 százalékkal elmarad a bázisidőszak 93,1 milliárd forintos profitjától, amit a bevételek 3 százalékos visszaesésével, valamint a kockázati költségek 15 százalékos emelkedésével magyaráz a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készül gyorsjelentés. Emellett megjegyezik, hogy a működési költségek 1 százalékkal mérséklődtek – derül ki az értéktőzsde honlapjáról.

Nehezen összevethetőek az időszakok

A bankcsoport második negyedévi korrigált konszolidált adózott eredménye 39 milliárd forint, 10 százalékkal javult az előző negyedévhez képest, ami a jobb működési eredménynek és a kisebb korrigált kockázati költségeknek tulajdonítható.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a korrekciós tételek sokasága miatt a két időszak teljesítménye nehezen összevethető. Míg az első negyedévi eredményre praktikusan csak a 29,4 milliárd forintnyi pénzintézeti különadó volt negatív hatással, a második negyedévben a bank mínusz 192,1 milliárd forintnyi korrekciós tételt tüntetett fel számviteli eredményében. Ezzel a hathavi korrekciós tételek összege mínusz 221,6 milliárd forintra, a bázisidőszaki volumen több mint ötszörösére emelkedett.

Tartalékoltak a tisztességtelen árfolyamrésre

A deviza fogyasztói hitelek esetében az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében a második negyedévben 39,5 milliard forint kockázati költséget képzett a bank, az egyoldalú szerződésmódosítások vélelmezett tisztességtelensége kapcsán pedig további 177 milliárd forintot.

Ezenkívül leírta az ukrán leánybank teljes goodwilljét, aminek társasági adó utáni negatív eredményhatása 11,6 milliárd forint volt. Az ukrán bank esetében a második negyedévben 90 százalékra emelte a bank a krími bruttó hitelállomány céltartalék-fedezettségét, ennek adózás utáni negatív hatása 8,2 milliárd forint. Voltak emellett az eredményt befolyásoló korrekciós tételek a Banco Popolare Croatia akvizíciójához és integrációjához kapcsolódóan, valamint a szlovák leánybank által fizetendő bankadó miatt is.

Mi az a goodwill?

„egy megvásárolt vállalatért, társaságért, illetve annak viszonylag elkülönült egységéért fizetett többletérték, amely abból adódik, hogy a vevő többet fizet, mint amennyit a megvásárolt vállalat könyv szerinti vagyona ér.” (innen) És miért fizet többet a vásárló? Pl. a megvásárolt cég, társaság jó híre miatt, ami emeli az értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik