Gazdaság

Martonyi szavaira erősödött a forint

martonyi-janos(1)(960x640)(3).jpg (martonyi jános, )
martonyi-janos(1)(960x640)(3).jpg (martonyi jános, )

Erősödött szerda délután a forint az euróval szemben, miután a magyar külügyminiszter egy pozsonyi sajtótájékoztatón világossá tette, a kormánynak nem érdeke a forint gyengülése.

Az eurót 305,23 forinton jegyezték szerdán nem sokkal egy óra előtt a késő délelőtt tapasztalt 307 forint feletti árfolyam után. Az ok, hogy Martonyi János a szlovák kollégájával folytatott megbeszélése után úgy fogalmazott: “nem örülünk annak, hogy gyengélkedik a forint”. A külügyminiszter egyben megismételte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői kijelentését, amely szerint az ország nem érdekelt a forint tartós gyengülésében.

“Ma még jelentős a devizaadósság állománya, (…), és a gyenge forint növeli ezt az adósságterhet”. A gazdasági tárca vezetőjének szavait akkor szóbeli intervenciónak minősítette a piac. A dollárárfolyam a külügyminiszter kijelentését megelőző 235,80 forintos szintről 234,67 forintra süllyedt. A svájci frank jegyzése 249 forintról 247,76 forintra esett.
A japán jen 2,4519 forint a külügyminiszter szóbeli intervencióját megelőző 2,4600 forint után.

MSZP: Orbán szerint Orbánnak már le kellene mondnia

Az MSZP szóvivője szerint Matolcsy György jegybanki kinevezése és Orbán Viktor újabb demokráciaromboló intézkedései miatt az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben is rekordszint közelébe gyengült a forint. Ez újabb három csapást jelent az egyre rosszabbul élő családoknak. „A frankárfolyam elszabadulása lehetetlen helyzetbe hozza a lakás- és autóhitelt törlesztőket. A forint dollárral szembeni leértékelése előbb az üzemanyagárak, majd a tej és a kenyér árának növekedésében fog jelentkezni. A 300 forint feletti euróárfolyam pedig az államadósság-csökkentést ássa alá, ez pedig a befektetői bizalom további romlását vonja maga után.

Mindez megint azokat sújtja, akik egyre bizonytalanabbul élnek, és mit sem tehetnek az Orbán-kormány igazságtalan gazdaságpolitikájáról. Az MSZP célja, hogy az Orbán-kormány teljesítményével joggal elégedetlen emberek 2014 után a mainál kiszámíthatóbban és jobban éljenek. Ehhez olyan erős forintra lesz szükség, mint a 2010-es kormányváltáskor volt, amikor 265 forint volt az euró és 185 forint volt a svájci frank” – írta Török Zsolt. Az MSZP szóvivője közleményét azzal zárta, hogy idézte Orbán Viktort, aki öt éve ezt mondta: „Az a miniszterelnök, akinek kormányzása idején 300 Ft fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni és le kell mondania!”

Összeomolhat Magyarország

Ha a magyar kormány és a jegybank folytatja erősen unortodox politikáját, akkor rövid időn belül összeomolhat az ország finanszírozása – állítja a Danske Bank elemzője. A romló kilátások miatt tegnap 21 bázisponttal, 341 bázispontra ugrott a magyar adósságok cds-e. Ekkora ugrásra 14 hónapja nem volt példa, és öt hónapja nem volt olyan magasan a mutató, mint most. Az alkotmány vitatott változtatásai árnyékot vetnek Magyarország és Németország, illetve az EU kapcsolatára – idézi a Bloomberg a német kormány közleményét, mintegy magyarázatát adva, miért drágul a magyar adósság.

A dán Danske Bank A/S elemzője szerint Orbán gyakorlatilag államosítással fenyegette meg a pénzügyi ágazat egy részét, amikor arról beszélt, hogy 50 százalékos magyar tulajdont szeretne látni a magyar bankrendszerben. Amennyiben tett követi a felvetést, az tovább mélyítheti a konfliktust Budapest és Brüsszel között. Ha a magyar kormány és a jegybank vezetősége folytatja erősen unortodox politikáját, akkor megerősödik a kockázata egy nagyobb piaci összeomlásnak – állítja Lars Christensen, a Danske Bank elemzője.

Londoni elemzők: recesszió vár a magyar gazdaságra

A magyar gazdaság várhatóan az idei év egészét is recesszióban tölti a gyenge évkezdet továbbgyűrűző hatásai miatt, jövőre azonban már valószínűleg megindul a növekedés – jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetők számára összeállított, szerdán ismertetett átfogó tavaszi helyzetértékelésében közölte: új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban. Az elemzők szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet. A cég 2014-re 1,3 százalékos GDP-pluszt jósol Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik