Gazdaság

A kisbefektetők külföldre kacsintgatnak

tőzsde (tőzsde)
tőzsde (tőzsde)

Bár a hazai kisbefektetők többsége főképp a magyar piacokra figyel, egyre többen kipróbálnák magukat a külföldi tőzsdéken is. Az online devizakereskedés viszont kevésbé népszerű, mint korábban. Nem véletlenül.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) sorsa egyáltalán nem közömbös a kisbefektetők számára. Ezt jól jelzi, hogy 80 százalékuk továbbra is elsősorban a magyar piac iránt érdeklődik – derült ki a KBC Equitas ügyfélkörében végzett felmérésből. Viszont ma már minden második online-tőzsdéző befektetne külföldi részvényekbe is.

Az, hogy a kisbefektetők inkább a hazai befektetéseket részesítik előnyben, nem magyar sajátosság, világszerte jellemző. Az értékpapír-szolgáltatók forgalma, illetve az ügyfélállományuk átlagosan mintegy 50 százalékban hazai befektetésekből áll, s a másik 50 százalékot teszik ki a világ összes többi részéről származó eszközök.

A hazai lakossági ügyfelek befektetési szokásairól készült felmérés szerint az ügyfelek 80 százaléka leginkább a magyar piac iránt érdeklődik, habár egyre kedveltebbek a külföldi részvények is. Minden második megkérdezett ugyanis jelezte, hogy belátható időn belül tervezi a befektetést a külföldi eszközökbe, emelte ki a felmérést készítő cég üzletfejlesztési igazgatója, Takács Szabolcs. A felmérés arra is rámutatott azonban: ahhoz, hogy a lakossági befektetők biztonságban érezhessék magukat a nemzetközi tőzsdéken, oktatásra és elemzői támogatásra van szükségük.

Az érdeklődést magyarázza, hogy a szezonális és ciklikus okok miatt a külföldi tőzsdéken is csökken a forgalom, ám ezeken a piacokon még mindig óriási a forgalom a magyar tőzsdéhez képest. Erre példa, hogy míg a BÉT napi forgalma 3-8 milliárd forint között ingadozik, addig csupán egyetlen cég, a Gazprom Londonban forgó papírjaival 80 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le egyetlen nap alatt.

Érdekes még, hogy a felmérésben megkérdezettek jóval kevésbé érdeklődnek az online devizakereskedés iránt, mint két évvel ezelőtt. Ebben Takács Szabolcs szerint közrejátszhat, hogy ezen a piacon a hektikusak és sokkal kevésbé kiszámíthatóak a mozgások. Másrészt a túlzó tőkeáttétel miatt nagyon sok kisbefektető villámgyorsan elveszíti az összes befektetésre szánt tőkéjét.

Azt is hozzátette: ez a piac túlzottan telítetté vált, szinte minden nap alakul egy-egy korábban sohasem hallott cég, amely újonnan kezd forex-szolgáltatásba. A piac fenntarthatatlan állapotba kezd kerülni, s ezt átlátják ügyfelek is – mondta az igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik