Belföld

Töriérettségi: Ilyen feladatokat kaptak a diákok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal is foglalkoznak a középszintű töriérettségi első részében található rövid feladatok – irja az Eduline.  A végzősöknek ezen kívül Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kell. A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

A történelem érettségi második részében idén is esszéket kell írnia a vizsgázóknak.

  • A rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek,
  • míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Középszinten a négy esszéfeladat közül kettőt választhatnak az érettségizők: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, és egy magyar történelemmel foglalkozó hosszút.

Emelt szinten a hat esszéfeladat közül hármat kell kifejtenie a diákoknak: a középszinthez hasonlóan egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, egy a magyar történelemmel kapcsolatos hosszút, és egy komplexet. Ez utóbbi esetében az ókortól napjainkig bármelyik időszakkal lehet foglalkozni.

Az új 2020-as Nat miatt a töriérettségi is változott idén, igaz a magyarhoz képest nem sokat. A feladatok típusa és a vizsga szerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, azonban a témakörök több helyen módosultak. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla. Kikerült viszont a követelmények közül a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, ez idén már az állampolgári ismeretek érettségihez tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik