Belföld

Az MSZP kilépett az összefogásból Józsefvárosban, és polgármesterjelöltet indít Pikó András ellen

Az NVI oldalán elérhető információk alapján polgármesterjelöltet indít az MSZP a Pikó András vezette VIII. kerületben.

Amint az ATV emlékeztet, a konfliktus gyökere a képviselői helyek leosztásáig nyúlik vissza. Pikó azt kérte az őt támogató ellenzéki pártoktól (köztük az MSZP-től), hogy az összesen 12 körzetből 4-ben ő választhasson képviselőjelöltet. A polgármester az őt támogató C8 szervezet, valamint a Szikra Mozgalom tagjai közül választott három helyre, mellettük az MSZP-s Camara-Bereczki Ferencnek szavazott bizalmat. A szocialisták viszont azt akarták, hogy a korábbi egyéni győztes képviselőik mind újrainduljanak, így Camara-Bereczki Ferenc mellett Szili-Darók Ildikó és Czeglédy Ádám is. Pikó nem így döntött, a fennmaradó nyolc helyet pedig leosztotta egymás között a DK és a Momentum (végül a Párbeszéd is kapott egy helyet), az így kialakult helyzetet az MSZP a 444 szerint megalázónak és politikai szinten értelmezhetetlennek tartja.

A szocialisták végül úgy döntöttek, hogy a 12 körzetből egyedül a Pikó által jelölt Camara-Bereczkivel szemben nem indítanak saját jelöltet, a többi 11 körzetben viszont elindulnak. Ehhez a párt és a jelöltek össze is gyűjtötték péntekig a megfelelő számú aláírást, és ugyanígy tettek a polgármesterjelöltjük esetében is, aki Szili-Darók Ildikó lesz, Pikó alpolgármestere.

Pikó András az ATV-nek azt mondta a kialakult helyzetről, hogy a mögötte lévő ciklus tanulsága, hogy kellenek a civilek, mert a pártok erőforrásai egyre csökkennek, ráadásul az egyidejű EP- és önkormányzati választás miatt most a figyelmük is jobban megoszlik. Elmondása szerint a terepen legjobb teljesítményt nyújtó képviselőkhöz ragaszkodik, és itt kiemelte az általa választott szocialistát, Camara-Bereczki Ferencet is.

A Magyar Péter fellépése nyomán megváltozott közhangulat biztosan nem azt erősíti, hogy a helyi politika fókuszában az olyan viták álljanak, hogy valamely pártnak egy-vagy két képviselőjelölti helye van-e vagy sem

– szúrt oda egyúttal a szocialistáknak, hozzátéve, a szövetségkötés idején egyértelmű volt, hogy DK és a Momentum támogatottsága jócskán meghaladja az MSZP-ét, ezért nem tudott vitatkozni azzal, hogy ez a két párt osztaná le egymás között a képviselőjelölti helyek kétharmadát.

Az MSZP részéről Veres Gábor, a párt kerületi elnöke kommentálta a fejleményeket:

A Momentum a jelenlegi kutatások alapján történelmi mélyponton van. Mi indokolja, hogy négy helyen indíthat jelöltet, és övék a közös lista 1., 3. és 4. helye, szemben az MSZP egyetlen helyével? Szeretnénk tudni, hogy a Momentum jelöltjei vagy a nem mérhető Szikra Mozgalom vagy C8 egyesület tagjai mennyivel végeztek el több munkát a józsefvárosiakért az elmúlt öt évben, mint a szocialista képviselők?

Veres hozzátette még azt is, hogy az MSZP-nek vannak szavazói Józsefvárosban, így amikor Pikó a párt támogatottságára tesz megjegyzést, azzal nem az MSZP-t sérti meg, hanem „hanem azokat a baloldali polgárokat, akik számára fontos a következetes, baloldali politika”.

Kapcsolódó
Egy MSZP-színekben megválasztott képviselő is elindulhat a Hegyvidéken a Kutya Párt elnöke ellen
A 79 éves Vincze Géza most a Szolidaritás színeiben próbálkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik