Üzleti tippek

Pofára eshetnek a befektetők

A pénzpiaci szereplők már az újabb amerikai pénznyomdáról ábrándoznak, a tények viszont ennél zordabb képet festenek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este tette közzé a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyvét. E szerint a nyílt piaci bizottság (FOMC) július 31-i és augusztus 1-jei ülésén a testület növekvő hajlandóságát mutatott arra, hogy újabb gazdaságösztönző lépéseket tegyen meg. A dokumentumból kiderül, hogy a tagok a gazdasági helyzet vontatott javulására számítanak. A többség szerint a Fed korábbi kötvényvásárlásai kedvező gazdasági hatást fejtettek ki, és javítottak a foglalkoztatási helyzeten, ezért „meglehetősen hamar” további hasonló intézkedéseket tartanak indokoltnak, amennyiben a gazdasági növekedés ütemében nem következik be számottevő javulás.

Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője mindezt úgy kommentálta, hogy a várakozásokhoz képest több Fed-tag pártolta az újabb monetáris lazítás, a QE3 (quantitative easing) beindítását, ez pedig felpezsdítette a kereskedést, továbbá dollárgyengülést hozott. A lendület továbbra is kitart, hiszen az arany árfolyama szárnyal, és a befektetői optimizmusból a feltörekvő devizák, valamint a kockázatosabb eszközök is profitálnak.

A szakértő viszont arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi jókedv csupán a várakozásokra épít. Szerinte a piac „gyanúsan nem figyel oda” a hírekre. Például simán átsiklottak afelett, hogy Kínában a beszerzési menedzser index a tavaly novemberi szintre süllyedt. Márpedig a vigyázó szemeket érdemes az ázsiai óriáson tartani, hiszen Kína egyebek közt az Egyesült Államok és az Európai Unió fontos kereskedelmi partnere, így az exportjuk húzóereje is.

Az optimista hangulatot erősíti, hogy még mindig tartanak a szabadságolások és az uborkaszezon. Szeptemberben viszont a nagy örömködés könnyen „gyászidőszakba” fordulhat – tette hozzá az XTB vezető elemzője.

A görög rétestészta

Az európai adósságválság is tartogat baljós előjeleket. A fekete báránynak számító görögök például jelenleg a fiskális konszolidáció két évvel történő meghosszabbítását kérik a hitelezőktől, így a Nemzetközi Valutalaptól és az EU-tól. A görög miniszterelnök ezzel együtt az „elkövetkező néhány héten” belül tető alá akarja hozni az új megszorító csomagot. Antonisz Szamarasz erre tett ígéretet az Eurogroup Görögországban tartózkodó elnökének, Jean-Claude Junckernek, aki viszont hathatós és hiteles intézkedésekre szólította fel a tárgyalópartnert. Tényleges fejlemények viszont majd csak októberben várhatók, a hitelezők ugyanis akkor teszik közzé az országértékelést.

Kíváncsi a további részletekre? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik