Kultúra

„Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van vagy este” – Vidnyánszky Attila dührohamot kapott, amikor az RTL arról akarta kérdezni, miért nem hívta fel Kulka Jánost

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Vidnyánszky Attila nem hívta fel Kulka Jánost, amikor a Nemzet Színészének választották az RTL Híradó információja szerint. A csatorna emlékeztet, ezzel egy 24 éves szokás szakadt meg, mely szerint a cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti. Hogy ez Kulka János esetében miért maradt el, azt az RTL által megkérdezett Nemzet Színészei sem tudják.

A Nemzet Színésze címet 2000-ben, az első Orbán-kormány idején alapították. 12 színész viselheti, és ha közülük valaki meghal, a többiek egyhangú szavazással választhatnak utódot.

Tordy Géza márciusi halála után Kulka Jánost múlt pénteken választották meg. A színészt Molnár Piroska hívta a hírrel, nem pedig a Nemzeti Színház igazgatója, aki jelen esetben Vidnyánszky Attila. Jordán Tamás, az RTL-nek azt mondta, úgy tudja, Vidnyánszky nem akarta felhívni Kulka Jánost, ezért megkérte Molnár Piroskát.

Az RTL e-emailben kérdezte a Nemzeti igazgatóját, de választ nem kaptak, így végül személyesen próbáltak választ kicsikarni tőle. Vidnyánszky éppen telefonált, amikor az RTL kamerája már forgott.  A telefonban jelezte beszélgetőtársának, hogy leteszi, mert

az urak rám ragadtak, muszáj még egyszer elküldenem őket oda, ahova gondolom.

Majd miután letette a telefont, feldúltan mondta az RTL riporterének, hogy

Értette, amit mondok? Maguknak, ennek a csatornának joga nincsen kérdezni.

A Nemzeti Színház igazgatójának kirohanása azonban nem ért itt véget, dühösen folytatta:

Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is. Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van, vagy este.

A héten derült ki, hogy 22 év után távoznia kell a Nemzeti Színházból Udvaros Dorottyának, miután Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését. Azonban nemcsak Udvaros Dorottya távozik a Nemzetiből, hanem többek között a tavaly balesetet szenvedett két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik