Kultúra

Meghalt az alternatív rock ikonja, Steve Albini

Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

61 éves korában meghalt Steve Albini, az indie rock ikonja, aki producerként és előadóként egyaránt ismert volt. Halálát szívroham okozta – számolt be róla a Pitchfork, miután Albini stúdiója, az Electric Audio munkatársai megerősítették a lapnak a hírt.

Albini amellett, hogy olyan stílusteremtő, underground rockzenekarok frontembere volt, mint a Shellac és a Big Black, elsősorban producerként vált legendássá, még akkor is, ha ő inkább a hangmérnök (recording engineer) kifejezést használta a producer helyett. Olyan klasszikus albumokon dolgozott, mint a Nirvana In Utero, a Pixies Surfer Rosa illetve PJ Harvey Rid of Me című albuma, és még számtalan elismert előadóval működött együtt.

Steve Albini arról is ismert volt, hogy élesen kritizálta a zeneipart és annak kizsákmányoló gyakorlatát. A zenész halála előtt éppen a Shellac egy évtized után elkészült első albuma, a jövő héten megjelenő To All Trains turnéjára készült.

A produceri módszerét Steve Von Till, a Neurosis tagja így jellemezte:

Ő a világ legjobb hangmérnöke, azt hiszem. Nagyon hagyományos, nincsenek trükkök, nincs utólagos javítás. Csak az élő hangzáshoz  rendkívül hűséges megközelítést alkalmaz a természetes előadás megragadására egy szobában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik