Gazdaság

Afrikai zöldárammal világíthat Európa 2015-től

A vártnál gyorsabban halad a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy Észak-Afrikában termelt áram fedezze az európai szükséglet 15 százalékát.

A projekt vezetője szerint öt éven belül el lehet kezdeni a környezetbarát módszerekkel termelt “sivatagi áram” betáplálását az európai hálózatba.

Ernst Rauch, a kezdeményezést életre hívó Münich Re viszontbiztosító klímaváltozási kutatócsoportjának vezetője egy csütörtöki lapinterjúban elmondta: a térségben kezdett tárgyalások a vártnál gyorsabban haladnak. A projekttársaság a marokkói, az algériai és a tunéziai kormánnyal is előrehaladott megbeszéléseket folytat.

Ha minden jól alakul, akkor 2013-ban nekiláthatnak az első erőműpark építésének, 2015 végén pedig megindulhat az áramszállítás Európa felé – mondta Rauch a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

A Desertec Industrial Initiative (DII) az eddigi legnagyobb szabású úgynevezett zöldáramprojekt – vagyis megújuló forrásból termelt áram – a világon. A 17 társaság – köztük olyan óriáscégek, mint az E.On és a Siemens – által alapított konzorcium mintegy 400 milliárd eurót kíván bevonni a fejlesztésbe azzal a céllal, hogy az évszázad közepén 15 százalék legyen a napenergiával és egyéb környezetbarát technológiával előállított észak-afrikai áram aránya az európai felhasználásban.

A legnagyobb akadály az európai jogi szabályozás, áramot ugyan nagyobb nehézség nélkül lehet szállítani Afrikából az Európai Unióba, ott azonban szinte lehetetlen értékesíteni. “A törvények az országhatárokon belüli zöldáramtermelést támogatják. Ezen változtatni kell” – mondta Ernst Rauch a müncheni lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik