Gazdaság

A magyar gyógyszergyártókat segíti az új rendszer

A fix összeggel támogatott gyógyszerek körének július 1-jei kiterjesztésével elvileg jól járhat a Richter és az Egis is, amennyiben az orvosok valóban az olcsóbb készítményeket írják majd föl. Az elemzők ugyanakkor nem számítanak komoly profitbővülésre a két generikus gyártótól.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által hétfőn bejelentett úgynevezett “fixesítés” elvileg a generikus gyártók és készítményeik felé terelhetik a fogyasztókat. Vagyis a hazai gyógyszerpiac két magyar szereplője, az Egis és a Richter egyaránt jól járhat. (Generikus készítmény az, amelynek szabadalmi oltalma lejár, így bármely gyógyszercég gyárthatja, ezáltal előállítása lényegesen olcsóbbá válik.)

A Richternél egyelőre nem végeztek arra vonatkozóan számítást, hogy az új szabályozás mennyivel emeli meg az árbevételt és ezen keresztül a profitot. Mint Beke Zsuzsa szóvivő a FigyelőNet kérdésére fogalmazott, a számítást nehezíti, hogy a dolog kulcsa az orvosok és a betegek reakciójában rejlik, és attól függ, hogy az orvosok július 1-je után valóban az olcsóbb, generikus készítményt írják-e majd fel, illetve, hogy a betegek hajlandóak-e változtatni gyógyszerhasználati szokásaikon. Az OEP szakemberei mindenesetre kiszámolták: a fix összeggel támogatott gyógyszerek körének kiterjesztése révén legalább 4,3 milliárd forintos összmegtakarítás érhető el a gyógyszerkasszában.


A forgalomra várhatóan kisebb hatással lesz az intézkedés, mint a gyógyszerrészvények árfolyamára – mondta el lapunknak Zékány András, az ING elemzője. Az árfolyamnak lendületet adhat a befektetők pszichikai reakciója – tette hozzá -, de a fundamentumokon sem az Egis, sem a Richter esetében nem változtat számottevően, legfeljebb alacsony, egyszámjegyű növekedést eredményezhet. Az szinte biztosan kizárható, hogy az elemzők emiatt emelnének a két céggel kapcsolatos várakozásaikon.

Az is kijelenthető, hogy a támogatási rendszer hazai – az Egis és a Richter szempontjából – pozitív változtatása nem tudja ellensúlyozni az egyik legnagyobb külpiacot jelentő oroszországi beavatkozások okozta profitkiesést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik