Gazdaság

A közvetlenség varázsa

Az emberarcú, közvetlen kiszolgálást biztosító, kisebb ügyfelekre specializálódó vidék bankjai Budapesten is mind népszerűbbek.

Falusi fiókokkal rendelkező kis pénzintézet villan először az ember eszébe, ha takarékszövetkezetről hall. Manapság azonban Budapesten is mind gyakrabban botlunk a takarékszövetkezetek reklámjaiba a bankok hirdetései mellett. Nem véletlenül, hiszen dacára a „vidék bankja” szlogennek, egy-egy takarékszövetkezeti fiók azért szinte mindegyik fővárosi kerületben fellelhető: a Takarékbankkal kapcsolatot tartó 164 takarékszövetkezet, valamint Takarékszövetkezeti Országos Érdekvédelmi Szövetségben (TÉSZ) tömörülő 13 nem integrációs takarékszövetkezet összesen 30 kirendeltséget működtet a fővárosban.


A közvetlenség varázsa 1

TERVEK. Szőke András, a 162 integrációs takarékszövetkezetet egyesítő Országos Takarékszövet-kezeti Szövetség (OTSZ) elnöke rámutat: a mind feltűnőbb fővárosi megjelenés nem elsősorban az új kirendeltségek megnyitásának, hanem sokkal inkább a lokális marketing erősödésének tudható be. A szakember szerint a Budapesten is működő takarékszövetkezetek két csoportba oszthatók: a Pest megyei takarékszövetkezetek terjeszkedése során logikus lépés fiókot indítani a fővárosban, míg a nagyobb mérlegfőösszegű, tehát aktívabb tevékenységű szövetkezeti hitelintézetek számára a budapesti piac hatalmas mérete jelenthet vonzerőt. A kistérségi szerepvállalás prioritása mellett kisebb piaci rések a fővárosban is adódnak a szövetkezeti hitelintézetek számára. Szőke András úgy véli, ilyen résnek tekintik például a kisebb volumenű tranzakciókat, amelyekben a nagyobb pénzintézetek viszont nem igazán látnak fantáziát. A másik lehetséges versenyelőny abból a felismerésből származik, hogy a pénzügyek a bizalmon alapulnak, így a személyes kontaktusnak nagy szerepe lehet az ügyfelek megnyerésében. Ezt látszik igazolni az a tény, hogy tavaly novemberre az előző év azonos időszakához képest 18,5 százalékkal emelkedett a takarékszövetkezetek lakossági betétállománya. A jövőben az elnök a takarékszövetkezeteknek a mostaninál erőteljesebb piacszerzésére számít; az Európai Unióban ugyanis a szövetkezeti hitelintézetek piaci részesedése 17 százalék, míg hazánkban ez 6 százalék körül mozog. Ez részben történeti okokra vezethető vissza: a takarékszövetkezetek ugyanis 1984-ig nem nyithattak fiókot városokban. Az uniós csatlakozás után azonban felértékelődik a kistérségek szerepe, azokban pedig a helyben dönteni tudó szövetkezeti hitelintézeteknek lesz szavuk. Az uniós csatlakozás további lehetőségeket is rejt számukra: a környező országok közül ugyanis nem mindegyikben léteznek szövetkezeti hitelintézetek, ami így további potenciális piacot jelenthet.

Kalmár Béláné, a TÉSZ főtitkára arról számol be, hogy nem csupán Budapest irányába, hanem az összes nagyobb város felé megfigyelhető egyfajta nyitás. A főtitkár szerint egyébként nem teljesen új jelenségről van szó, hiszen már a nyolcvanas évek második felétől vannak takarékszövetkezetek a fővárosban. Az Esztergomi Takarékszövetkezet például 1986 szeptemberében nyitotta meg első fővárosi fiókját. „Az akkori vezetők a bankrendszer közelgő átalakulására reagálhattak” – véli Orbán Árpád ügyvezető igazgató. A második, 1997-ben nyitott kirendeltség pedig a vám- és pénzügyőrség megkeresésére jött létre: ez ugyanis vámpénztári feladatokat is ellát. A takarékszövetkezetek vonzerejét az ügyvezető abban látja, hogy ismerősként kezelik az ügyfeleket, rugalmasabb a döntéshozatali folyamat, s a nagyobb bankok gyakorlatával ellentétben a kisebb vállalkozások is kiemelt elbánásban részesülnek. A budapesti kirendeltségek sajátosságaival kapcsolatban aktív oldalon a lombardhiteleket emelte ki az igazgató, míg betétoldalon a volumentől függő egyedi kamatokat. „Budapesti kirendeltségeink mind állományok, mind forgalom tekintetében a felső 25 százalékban vannak fiókjaink rangsorában” – jelzi Orbán Árpád, hogy sikeresnek ítéli a fővárosi egységek működé-sét. Az elégedettség további tervekre is sarkallja a takarékszövetkezetet: 2004 végéig újabb két fiókot akarnak nyitni Budapesten.

SORRA NYITNAK. Mindazonáltal a szakemberek egy része a manapság tapasztalható budapesti fióknyitások mögött elsősorban eszköz-forrás meggondolásokat lát: vidéken a betétgyűjtés dominál, a nagyobb városokban pedig könnyebb a források kihelyezése. A második legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező takarékszövetkezet, a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet például három éve nyitotta meg első kirendeltségét a fővárosban, ezt követte 2003 májusában a második. „Míg a vidéki fiókokra a forrásgyűjtés, addig a budapesti egységekre a forráskihelyezés a jellemző” – magyarázza Bognár Károlyné ügyvezető igazgató. Mindkét fiók működését sikeresnek ítélik: a régebben nyílt fiók, amelynek ügyfélkörét elsősorban vállalkozások alkotják, csaknem 1 milliárdos betétállománnyal és 2,6 milliárdos hitelállománnyal rendelkezik. A főként lakossági ügyfeleket kiszolgáló új kirendeltség pedig rövid működése alatt is már 100 milliós betétállományra tett szert, hitelállománya pedig 264 milliós (az utóbbi túlnyomó része lakáshitel). „A gyorsaság és a rugalmasság mellett nagyon lényeges szempont az ügyfelek számára a személyes kapcsolat és a megfelelő banki környezet is, s a banki szolgáltatások teljes köre is egyre több ügyfelet biztosít a siklósiaknak a fővárosban” – osztja meg tapasztalatait Bognár Károlyné.

Szövetkezetek számokban 

 Az országban 181 takarékszö-vetkezet működött tavaly szep-tember végén. A szövetkezeti hitelintézetek aggregált mérleg-főösszege 853,3 milliárd forint volt: ez a bankszektor összesített mérlegfőösszegének 7,18 százaléka. A múlt év harmadik negyedében a szövetkezeti szektorban a hitelállomány 7 százalékkal nőtt. A fejlődés fő motorjai a lakáshitelek, illetve a fogyasztási hitelek voltak. A tavalyi első kilenc hónap kifejezetten nyereséges volt a takarékszövetkezetek számára: a 9,1 milliárd forintos adózás előtti nyereség 40,7 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakának eredményét. Összehasonlításképpen: a hazai bankok a 2003. január–szeptem-beri időszakban 192 milliárd forint profitot könyvelhettek el.  

Más takarékszövetkezetek a terjeszkedésre is nagy hangsúlyt helyeznek. A hódmezővásárhelyi székhelyű Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezet 2002 tavaszán nyitotta meg fővárosi fiókját. „Nem kívánjuk elhanyagolni vidéki ügyfeleinket, de szeretnék részesedést szerezni a hatalmas budapesti piacon” – indokolja a lépést Dezső Csaba, a hitelintézet hálózati igazgatója. A takarékszövetkezetek előnyét abban látja, hogy más filozófiával fordulnak az ügyfelek felé: emberszerűbb kiszolgálást kínálnak. A Monor és Vidéke Takarékszövetkezet három fiókkal is képviselteti magát a fővárosban. A földrajzi közelség miatt a pénzintézet könnyen tudott nyitni Budapest felé, a vecsési kirendeltség például közvetlenül Budapest szomszédságában van. E hitelintézet 1996-ban nyitotta meg első budapesti fiókját, amely mára már 5000 folyószámlát kezel. Ezt követte 1998-ban a második, majd 2001-ben a harmadik kirendeltség. A vidéki tapasztalatok a fővárosban is kamatoznak. „Az emberek igénylik a családias jelleget, főként a peremkerületekben” – mondja Boris Jánosné elnök-ügyvezető. Két további okot is említ, ami miatt vonzóak lehetnek az ügyfelek számára: a kedvező kondíciókat, illetve azt, hogy kis tételekben is tudnak gondolkodni. A hiteloldalon elsősorban a vállalkozói hitelek, a magánszemélyek körében pedig az építési jellegű és lakossági hitelek keresettek. Betétoldalon az okiratos betétek kedveltek, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a fővárosi ügyfelek a megtakarításaik terén jóval inkább kamatérzékenyek. Budapesten népszerűbbek a folyószámlához kapcsolódó egyéb szolgáltatások is: a bankkártya, az sms-értesítés, vagy a home banking.

Mindazonáltal a betétoldali kereslet is szolgál érdekességekkel: „Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a fővárosban is nagy igény van a betétkönyvekre” – számol be Kalmár Béláné. A takarékszövetkezetek felé kezdetben a kíváncsiság vonzza az embereket – véli a TÉSZ főtitkára –, de a vidékről hozott közvetlenség miatt meg is tudják tartani ügyfeleiket ezek a hitelintézetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik