Sport

Visszavonult a kézilabdázó, aki leszakadt ujja ellenére klasszissá vált

KISBENEDEK Attila / AFP
Ivan Cupic hét érmet nyert világversenyen a horvát válogatottal, de aranyat egyszer sem
KISBENEDEK Attila / AFP
Ivan Cupic hét érmet nyert világversenyen a horvát válogatottal, de aranyat egyszer sem
Csütörtök este története 32. bajnoki címét szerezte meg az RK Zagreb férfi kézilabdacsapata, amely legyőzte a Nexét. A rengeteg érzelembe sok emlék is vegyült, ezen a meccsen búcsúzott el ugyanis az utóbbi 20 év egyik legjobb játékosa, az olimpiai bronz-, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Ivan Cupic is.

A 38 éves jobbszélső a szülővárosában, az RK Metkovic csapatában kezdett el kézilabdázni, 2005-ben a rivális Medvescak Zagrebhez, majd 2007-ben egy évre a spanyol igazolt. 2008 nyarán a szlovén RK Velenje következett, ott szerezte első bajnoki címét. 2010-12 között a német Rhein-Neckar Löwen csapatában játszott, majd a lengyel Kielcébe ment, ahol négy bajnoki arany mellett 2016-ban Bajnokok Ligáját nyert – a veszprémiek nagy bosszúságára.

2016-ban az északmacedón RK Vardart választotta, a szkopjeiekkel a hazai egyeduralom mellett 2017-ben és 2019-ben ismét BL-t nyert (utóbbi alkalommal ismét a Telekom Veszprémmel szemben). 2021 nyarán tért haza az RK Zagrebhez.

Ami a válogatottat illeti, 2005-ben mutatkozott be, 2008-ban pedig Európa-bajnoki ezüstöt nyert. A pekingi olimpiáról azonban lemaradt egy egészen elképesztő és buta baleset miatt. 2008 júliusában egy lengyelek elleni felkészülési mérkőzést követően a csapattársaival együtt sétálni indultak, de hogy lerövidítsék az utat, úgy döntöttek, átmásznak egy kerítésen.

Cupic gyűrűje azonban beakadt a drótba, és amint átugrott, leszakadt az ujja.

Azonnal kórházba vitték, helyi érzéstelenítésben megműtötték, de az ujja olyan mértékben megsérült, hogy az orvosok végül kénytelenek voltak amputálni a bal kéz gyűrűsujjának két ízületét.

Elsőre az is kérdéses volt, hogy folytathatja-e az élsportot, szerencsére csak a pekingi olimpiát kellett kihagynia, 2009 januárjában már ott volt a hazai rendezésű vébén, ahol Horvátország ezüstérmet szerzett. Amit bánhat, hogy aranyat sohasem sikerült szereznie: a 2012-es olimpián, a 2013-as vébén, illetve a 2012-es és a 2016-os Eb-én is bronzot nyert, ezen a mérlegen csupán egy 2010-es Eb-ezüsttel tudott kicsit javítani.

Összesen 164 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban, 511 gólt szerzett.

A mostani visszavonulásával nem fordít hátat szeretett sportágának, a következő szezonban Andrija Nikolic asszisztenseként az RK Zagreb szakmai stábját erősíti majd.

„Köszönök mindent a klub vezetőségének, továbbra is minden nap fejlődni akarok. Köszönöm a csapattársaknak, hogy elviseltek, hiszen tudom, hogy gyakran nehéz ember voltam. De remélem, mindent megbocsátottak, és csak a szép napokra emlékezünk. Nélkülük semmit sem értem volna el” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik