Gazdaság

Szibériai hadüzenet

Globális elsőségre tör a most született YukosSibneft orosz olajóriás. Eddigi teljesítménye alapján ajánlatos komolyan venni.

Mihail Hodorkovszkij eddig sem zaivartatta magát különösebben amiiatt, hogy az orosz kormány milyen nemzetközi kötelezettségeket vállal. Tavaly februárban például az akkor még második számú oroszországi olajtársaság, a Yukos elnök-vezérigazgatójaként mit sem törődött azzal, hogy Moszkva megállapodott a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) az orosz napi kitermelés 150 ezer barreles visszafogásáról. Mindössze néhány nappal az egyezség megkötése után Hodorkovszkij bejelentette: a Yukos 2002-ben legalább 20 százalékkal készül több olajat a felszínre hozni, mint a megelőző évben.


Szibériai hadüzenet 1

Mindez persze “érthető”. Nyilvánvalóan nem lehetett tekintettel sem a Kreml politikai, sem az OPEC üzleti érdekeire akkor, amikor a társaság vezetése éppen a 2002. évet szánta a fordulat esztendejének. Úgy döntött, átveszi a vezetést az addigi oroszországi éllovas LUKoiltól. Év végére be is érte a riválisát, a decemberben közzétett idei üzleti várakozások pedig már azt mutatták, hogy 83 millió tonnás kitermelésével 2003-ban Hodorkovszkij cége ugrik az orosz olajszektor toplistájának élére.

ÚTTÖRŐK. Pedig a múlt év végén még szó sem volt arról, hogy a Yukos szemet vet a Szibnyeftyre – az ország ötödik számú olajtársaságára -, és a két cég egy rövid udvarlási szakasz után április 22-én már a nagyközönség előtt is bejelenti frigyre lépését. Az események február közepén gyorsultak föl. Akkor robbant a hír, hogy a British Petroleum (BP) 6,75 milliárd dollárért megszerezte az orosz olajpiac harmadik legfontosabb szereplőjét, a tyumenyi TNK-t. Sokan nyomban az évtized oroszországi üzletének kiáltották ki a felvásárlást. Higgadtabb elemzők viszont már akkor figyelmeztettek, hogy a BP alighanem csupán az első a sorban, s példájából bátorságot merítve hamarosan a nyugati energiaszektor más nagyágyúi is bemerészkednek a mind stabilabbnak tekintett orosz olajiparba. Kisvártatva föl is röppent a hír, hogy két kérő is kerülgeti a Szibnyeftyet: a holland-brit Royal Dutch/Shell és a francia TotalFinaElf. A szakértők Moszkvától New Yorkig úgy vélik: ezek az állítólagos egyeztetések sarkallták Mihail Hodorkovszkijt arra, hogy valamikor március közepén sietősen tárgyalóasztalhoz hívja a Szibnyefty részvényeseit.

 A YukosSibneft-kihívás

 PIACI KAPITALIZÁCIÓ. Az új gigász tőkepiaci értéke hozzávetőlegesen 35 milliárd dollár, az oroszországi összesített tőzsdei kapitalizációnak mintegy 30 százaléka lesz.

IGAZOLT TARTALÉKOK. A Szibnyefty tulajdonában lévő Szlavnyefty-tartalékokkal együtt 19,4 milliárd barrelnyi a cég olaj- és gázkészlete, ami a nemzetközi energiaipari társaságok sorában a negyedik helyet biztosítja az orosz óriásnak az ExxonMobil, a Royal Dutch/Shell és a BP után.

KITERMELÉS. A YukosSibneft napi 2,3 millió barrelnyi kőolajat hoz a felszínre – a két cég folyamatosan növekvő 2002. évi együttes kitermelése 754,2 millió barrelt tett ki -, ezzel az új gigász toronymagasan az első Oroszországban, és a negyedik a világon. A YukosSibneft hozza felszínre az orosz olajtermelés 29 százalékát.

FINOMÍTÓI KAPACITÁS. A társaságnak 6 olajfinomítója van Oroszországban (Acsinszk, Angarszk, Kujbisev, Novokujbisevszk, Omszk és Szizrany), valamint egy Litvániában (Mazeikiai), továbbá résztulajdonosa a moszkvai és jaroszlovai, illetve Fehéroroszországban a moziri finomítónak. A Yukos és a Szibnyefty által feldolgozott kőolajmennyiség 2002-ben 421,8 millió barrel volt.

KISKERESKEDELMI HÁLÓZAT. Oroszországban a YukosSibneft rendelkezik majd a legnagyobb – több mint 2500 egységből álló – benzinkúthálózattal.
Forrás: Yukos

Alig egy hónapra volt szükség, hogy tető alá hozzák az üzletet. A Yukos rövidesen 3 milliárd dollárt fizet a Szibnyefty 20 százalékos pakettjéért, míg a fennmaradó részt az év végéig cserélik az egyesült cég részvényeire 1:0,36125 arányban. Ezáltal a kisebbik partner eddigi tulajdonosai 29 százalékkal részesednek majd abból az új társaságból, amelynek a neve világszerte az “angolos” átírásnak megfelelő YukosSibneft lesz. Ennek megkövetelése hangsúlyos része a globális ambíciókat dédelgető – ezért cége és saját személye nemzetközi imázsát következetesen építő – Hodorkovszkij és csapata stratégiájának.

“A most megszülető ipari óriás a maga számottevő termelési és pénzügyi kapacitásával lehetővé teszi, hogy még az eddigieknél is hatékonyabban alakítsuk az üzleti tevékenységünket, ami pedig ahhoz visz közelebb bennünket, hogy elérjük stratégiai célunkat: a globális energiapiac vezetőjévé váljunk” – üzente Mihail Hodorkovszkij a külföldi vetélytársaknak a cégegyesülés bejelentésekor. Tény, hogy az olaj- és gázkitermelést együttesen számolva az új cég a maga nemében már most is a negyedik legnagyobb a világon. Sőt, ha a jelenleg napi 2,3 millió barrelnyi olajat a felszínre emelő YukosSibneft kitermelése az eddigi kétszámjegyű ütemben növekszik tovább, akkor a társaság hamarosan gázipari divíziója nélkül is lekörözi a TotalFinaElfet és a ChevronTexacót, azaz globálisan a negyedik helyre zárkózik föl, közvetlenül a British Petroleum mögé. Igazolt olajtartaléka pedig a Szinbnyefty 50 százalékos Szlavnyefty-érdekeltségének készleteivel együtt 19,4 milliárd barrel. Ez stabilan biztosítja a számára a világpiaci negyedik helyet.

POLITIKAI ERŐ. A gázvagyon persze mindaddig nem sokat nyom a latban, amíg a jórészt állami tulajdonban lévő Gazprom őrzi a maga értékesítési monopóliumát. Kérdés, hogy a YukosSibneft megszületése után meddig lesz erre képes. A Hodorkovszkij által irányított óriáscég ugyanis – amely nemcsak az oroszországi gazdaságtörténet eddigi legnagyobb fúziójának a gyümölcse, hanem egyúttal az ország valaha volt legjelentősebb magánvállalata – rendkívüli erejű politikai tényezővé lép elő. Így aligha áll majd neki ellen az állami duma, amikor az adótörvényeken módosítana, vagy amikor meg szeretné törni a Gazprom monopóliumát. Miként megjósolható, hogy a honatyák az orosz kőolajexport növeléséhez elengedhetetlen új csővezetékekről szóló vitában is úgy szavaznak majd, ahogyan az a YukosSibneftnek a leginkább megfelel.

Ám Hodorkovszkij ennél sokkal közvetlenebb politikai befolyásra is törekedhet. “Nem hiszem, hogy az iraki háború állna a háttérben. Ha másodlagos motivációkat keresünk, sokkal inkább belpolitikai ambíciókban érdemes gondolkodni” – feleli Pjotr Vlaszov energiapiaci elemző, a moszkvai RBC Daily internetes üzleti szaklap szerkesztője a Figyelőnek arra a felvetésére, hogy a fúzió időzítése látványosan egybeesik az Irakot a világ olajpiacára visszavezető második Öböl-háborúval. Tagadhatatlan, hogy a kilencvenes évek elején végigvitt demonopolizáció után a YukosSibneft az első olyan orosz olajvállalat, amely nemzetközi szinten is komoly ellenfél. A Financial Times szerint nemhogy zsákmánynak túl nagy falat, hanem ma már a nyugati vetélytársaknak kell tartaniuk e cég étvágyától. Sőt, ha az iraki osztozkodásba akar beleszólni, Washingtonnak is számolnia kell vele.

Márpedig ha a YukosSibneft nemzetközi szinten (gazdaság)politika-formáló erő, még inkább az otthon. Olyannyira, hogy az RBC Daily máris azt találgatja: az idén decemberben esedékes parlamenti választásokon vajon hány képviselő jut be Hodorkovszkij pénzén a dumába. A Yukos első embere szinte valamennyi politikai erő kampányához tetemes összegekkel járul hozzá. Így pártideológiáktól mentes lobbierőre tehet szert az új törvényhozásban, amely Hodorkovszkijt is könnyen a miniszterelnöki székbe juttathatja. Putyin elnök székére nem pályázik, kormányfőként viszont Oroszország politikai berendezkedését is átalakíthatja: az amerikai típusú államfői rendszert egy európai jellegű miniszterelnöki dominanciával váltathatja fel.

Mindez egyelőre puszta találgatás. Annál is inkább, mert az orosz olajszektorban nem a Yukos és a Szibnyefty fúziója volt az utolsó. Az ágazat hetedik legjelentősebb szereplője, a Szurgutnyeftyegaz részvényárfolyama máris szárnyal: a YukosSibneft-üzlet bejelentése előtti héten több mint 40 százalékot emelkedett a moszkvai tőzsdén. Valakik agresszíven felvásárolják a cég papírjait. Bennfentesek szerint egy nyugati vetélytárs áll az akció mögött – az is lehet, hogy a BP-TNK folytatja a terjeszkedést -, amely hamarosan előlépve a névtelenségből, egyesülésre kényszeríti az orosz társaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik