Gazdaság

Uniós hátszéllel

Uniós hátszéllel 1Igen csalódottak lehetnek az utóbbi időben a magyar részvények iránt érdeklődő befektetők, hiszen a tavaly szeptember 11-i mélypont után elindult vételek csak fél évre való energiát adtak a piacnak. Palánkai Gábor, a Daewoo Bank Rt. elemzője azért hozzáteszi: a pesti parkettnek és a régió börzéinek mégis sikerült messze felülteljesíteni a nemzetközi piacokat, ami részben a lassan révbe érő uniós bővítési folyamatnak köszönhető.

A konvergencia folyamat révén a régió börzéi 1 százalékos emelkedést mutattak. A Daewoo Bank elemzője szerint ennek fő oka az volt, hogy az unió keleti bővítése kapcsán az elmúlt hónapokban már határozott politikai szándék és szigorú csatlakozási menetrend körvonalazódott, ami megint felélesztette a latin-amerikai piacokon “megégett” befektetők fantáziájában a jól ismert “konvergencia sztorit”. Megfordulóban az Észak-Amerika és Európa közötti befektetés-áramlás iránya is – a tengerentúli terrorista fenyegetettségek, a könyvviteli botrányok és a gazdasági pangás folytán alacsony szinten ragadó hozamszintek miatt.

Uniós hátszéllel 2A besszes nemzetközi légkörben a vásárlásokkal persze érdemes megvárni, míg az amerikai felügyeleti szervek vizsgálatai valamelyest helyreállítják a befektetői kedvet – véli Palánkai. Itthon viszont szerinte tisztán látható, hogy az őszi önkormányzati választásokig nem lesz határozott gazdaságpolitikai fordulat, s az idei magyar makrokilátások nem túl vonzóak. Közben a pangó nyugati exportpiacok és a gyenge dollár sem kecsegtet túl jó vállalati eredményekkel a közeljövőben. Az elemző szerint őszig nem érdemes kapkodni a vásárlással, de a hosszú távú befektetéseknél már célszerű megfontolni, hogy a jelenleg alig 9 fölötti átlagos P/E-hányados milyen diszkontot tartalmaz. (Az elmúlt két és fél évben S&P 500 P/E-átlaga 39-ről 13-ra, a DAX indexé 31-ről 15 közelébe süllyedt.) Ráadásul az uniós csatlakozás hatalmas csökkenést hozhatna a kockázati prémiumokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik