Gazdaság

Jugoszláviai privatizáció – Kényszertulajdonosok után

Hétezer vállalkozás magánosítását tervezik 2005 végéig Belgrádban. A privatizációban magyar részvételre is van esély.

Jugoszláviai privatizáció – Kényszertulajdonosok után 1Nem számít ritkaságnak Jugoszláviában, hogy egy gyártulajdonos ütött-kopott Zastavával jár, panellakásban lakik, s esetleg a villany- és fűtésszámláját sem tudja már hónapok óta kiegyenlíteni. A milosevicsi időkben megkezdődött privatizáció ugyanis ezrével termelte a gyártulajdonosokat: az akkor “privatizált” 1,5-2,0 ezer gazdasági egység tulajdonának 70-90 százaléka került közvetlenül az ott dolgozókhoz. A beosztás és a munkaviszony ideje alapján minden egyes munkavállalónak alanyi jogon jártak részvények, illetve pénzért, többnyire erős állami támogatással is vásárolhattak maguknak további tulajdonrészeket. Kikötés volt, hogy a részvények 10 százalékát a nyugdíjalap kapja. További korlátozó feltételként az újdonsült tulajdonosok nem kereskedhettek papírjaikkal.

Interjú a Szerb Privatizációs Ügynökség vezetőjével – Egyenlő esélyekMi az éppen aktuális legforróbb ajánlat – kérdeztük Vladimir Csupicsot.

– Talán a Beopetrol áprilisi tendere most a legizgalmasabb. A cég üzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozik, 203 töltőállomásával a hazai piac 20 százalékát uralja. Nagy érdeklődésre számítunk, az OMV, az olasz Agip, az orosz Lukoil és a görög Hellenic Petroleum már jelezte érdeklődését, de örömmel nyugtáztuk, hogy a magyar Moltól is érkezett megkeresés. A Mol egyébként a NIS, a nagyobbik olajipari vállalat iránt is érdeklődik. A NIS kenőanyag-üzemét és a belgrádi olajfinomítót hamarosan meghirdetjük. Nagy verseny lesz.

– Milyen magyar részvételre számítanak még?

Jugoszláviai privatizáció – Kényszertulajdonosok után 2– Elsősorban az aukciókon várjuk magyar partnerek jelentkezését. Különösen az agrárgazdaság és az építőipar lehetnek vonzóak magyar befektetők számára, de nyilván más területen is lesz érdeklődés. Teljesen logikus egyébként, hogy a magyarok részt vegyenek a szerb privatizációban. Az önök gazdasága fejlett; normális, hogy a vállalatok terjeszkedjenek. Aztán fontos a földrajzi közelség, és az “előretolt hadosztály,” a vajdasági magyarok, akik ismerik a helyi viszonyokat és mindkét nyelvet beszélik.

– Milyen tanulságokat szűrtek le a magyarországi privatizációiból?

– A térség gazdaságilag sikeres államait, elsősorban Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot vizsgálva egyértelművé vált, hogy a privatizáción túl a zöldmezős befektetések szerepe is kiemelkedő. Mi is szeretnénk idevonzani ilyeneket.

– Hogyan védik a külföldi befektetéseket?

– Mi minden befektetést egyformán szeretnénk védeni. Nincsenek külön, csak a külföldiekre vonatkozó adószabályok. Viszont fontosnak tartjuk a profit kiáramlásának áttekinthető, tiszta szabályozását. Ezekről éppen a napokban született meg a törvény, amely több nyelven is hozzáférhető weblapunkon.

– Mi történik akkor, ha valaki egy még meg nem hirdetett vállalat iránt érdeklődik?

– Küld egy e-mailt nekünk, s én ígérem, hogy azonnal elkezdjük vizsgálni az adott vállalat privatizációjának lehetőségét.

Szekeres W. István, (Közreműködött: Jelena Radulovics)

FELSZABADÍTVA. “Ez nem volt privatizáció, inkább csak a tulajdonosok nevesítése, hiszen semmilyen plusz pénzforrás nem került a vállalatokhoz, a kormány viszont nem kívánja a korábbi döntéseket felülbírálni. Tiszteletben tartjuk tehát a tulajdoni viszonyokat” – mondta a Figyelőnek Mirko Cvetkovics, szerb privatizációs miniszter-helyettes. A szerb kormány ugyanakkor igyekszik segíteni a “kényszertulajdonosokat”: a friss privatizációs törvény értelmében immár szabadon kereskedhetnek részvényeikkel, amitől Cvetkovics a belgrádi tőzsde feléledését is várja.

Az új jugoszláv privatizációs törvény egyébként kötelező jelleggel írja elő az állami vállalatok négy éven belüli átlátható privatizációját. Míg a korábbi jogszabály úgy rendelkezett, hogy a tulajdon 60 százalékát a dolgozók kapják meg, az új törvényben ez már nem szerepel: a részvények 70 százalékát az állam stratégiai befektetőknek adja el, de a dolgozók is részvényekhez jutnak, miután a többségi tulajdon vevőre talált. Állami tulajdonú vállalatok esetében a teljes tőke 15 százaléka egy központi privatizációs alapba kerül, amelynek vagyonából 2005 végén minden nagykorú lakos kuponos rendszerben részesül.

A szerb privatizációs minisztérium fő célja a még teljesen állami kézben levő vállalatok magánosítása. A feladat óriási: a júniusban elfogadott törvény értelmében 2005 végéig 7 ezer gazdasági egységet kell magánkézbe adni. “Az életképes vállalatok privatizációja már el is kezdődött – közli Cvetkovics -, ezeket tenderen vagy árverésen értékesítjük.”

Az országosan is jelentős egységekre tendert írnak ki, a pályáztatás megszervezését – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásaival összhangban – nemzetközi befektetési bankokra bízzák. A tenderek nyíltak, de a szervezők meg is hívhatnak potenciális érdeklődőket. Összesen 200-300 tender kiírását tervezik; jellemző a privatizáció lendületére, hogy az idei első negyedév végére már 70 beindított eljárással számolnak. Cvetkovics szerint ezek a tenderek legkésőbb egy éven belül a vállalatok teljes átadásának fázisába jutnak.

A kisebb vállalatokat árverésen értékesítik. Az aukciók alapjául a privatizációs minisztérium honlapján (www.mpriv.sr.

gov.yu) megtalálható lista szolgál. Ide gyűjtik össze az árveréssel privatizálandó vállalatok összes releváns adatát.

LEÉPÍTÉSEK. Az életképtelen, csődközeli vállalatokat vagy likvidálják, vagy megpróbálják átalakítani és előkészíteni a sikeres privatizációra; a projektet a Világbank finanszírozza. “Enyhítjük a vállalatok adósságterheit vagy akár teljesen jóváírjuk tartozásaikat, átalakítjuk a vállalatok struktúráját, menedzsmentjét, optimalizáljuk a dolgozói létszámot” – sorolja Cvetkovics az intézkedéseket. Példaként a kragujevaci Zastava műveket hozza fel. A járműgyártó cég a néhány évvel ezelőtti 30-40 ezres dolgozói létszámot mára 3,5 ezerre csökkentette (Figyelő, 2001/26. és 2001/36. szám).

Elsősorban ez utóbbi törekvés, a “dolgozói létszám optimalizálása” okoz társadalmi feszültségeket Jugoszláviában. Az átlagkereset ugyan alacsony, havi 100 dollár körüli, de az emberek annál jobban félnek munkahelyük elvesztésétől, minél kisebb a jövedelmük. A várakozások szerint csak az idén 60 ezer fővel emelkedhet a munkanélküliek száma.

A kormányzat éppen ezért indított felvilágosító kampányt. A Pocsetak za imetak (A gyarapodás kezdete) szlogenű műveletbe az óriásposzterek, szórólapok, médiahirdetések mellett a miniszterek, sőt Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök állandó országjárása is beletartozik, aminek során személyesen érvelnek a privatizáció mellett.

A már lezárult három tender eredménye kifejezetten kapóra jött a privatizáció melletti agitációban. Elsőként három cementműre (Beocin, Kosjeric és Novi Popovac) írtak ki pályázatot, és a nyertesek (sorrendben a francia Lafarge, a görög Titan és a svájci Holcim) igazán kitettek magukért. “Őszintén szólva már az is siker, hogy egyáltalán ekkora volt az érdeklődés – mondja mosolyogva Cvetkovics -, ráadásul minden tekintetben előnyös szerződések születtek: a vételár és a vállalt befektetés is magasabb lett várakozásainknál, ráadásul nem kerül sor létszámleépítésre, sőt, a dolgozók 10 százalékkal magasabb fizetést is kapnak. A vevők a városokat is segítik: van, ahol uszodaépítést, máshol templomfelújítást szponzorálnak.”

Cvetkovics szerint kizárólag az éles versenynek köszönhetőek a kiváló ajánlatok, de azt is hozzáteszi, hogy a pályázatok elbírálásánál később sem kizárólag a felajánlott vételár lesz az elsődleges szempont. “Hajlandóak vagyunk egy dinárért is odaadni egy vállalatot – magyarázza -, ha a vevőjelölt fejlesztési, befektetési tervei, valamint szociális- és környezetvédelmi programja vonzóak.”

Jugoszláviai privatizáció – Kényszertulajdonosok után 3A privatizálandó vállalatok között minden iparág képviselteti magát, leszámítva a közüzemi tevékenységeket. “Hosszú távon persze ezek is magánkézbe kerülnek, de még nem érett meg rá a helyzet” – fejtegeti Cvetkovics. A szociális feszültségek csökkentése végett a szolgáltatók egyelőre a piaci ár alatt számláznak. A gazdaság egészének növekedésével sor kerülhet az árak liberalizációjára és ekkor lehet olyan intézkedéseket hozni, amelyek megszüntetik ezeknek a vállalatoknak a természetes monopóliumát.

TISZTÁZÁS. Érdekes a Telekom Srbija (TS) helyzete. A távközlési vállalatot még Milosevics privatizálta: a görög OTE-val és az olasz Telecom Italiával folytatott tárgyalás végén a két külföldi cég 918 millió dollárért kapta meg a TS 49 százalékát. “Erre is vonatkozik, hogy nem bíráljuk felül a korábbi privatizációs döntéseket – mondja Cvetkovics -, azonban úgy tűnik, a két cég nem teljesíti ígéreteit: mind a befektetési tevékenységük, mind a technikai, technológiai segítségük elhanyagolható. Feltétlenül tisztázni kell a pozícióinkat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik