Gazdaság

Heti portfólió – Biztonsági futam

Az előttünk álló fél év tőkepiaci folyamatait alapvetően az amerikai gazdaság alakulásáról szóló hírek, illetve az ottani vállalatok eredményei határozzák majd meg#<# - véli Schweininger Károly, a Német Befektetési Társaság Rt. elemzője. A Fed az idén már négy alkalommal, összesen 2 százalékponttal csökkentette irányadó kamatlábát. A jelek szerint tehát a jegybank rajta tartja a szemét az amerikai makrogazdasági mutatókon, sőt a piaci szereplők döntő része további kamatcsökkentéseket vár az elkövetkezendő hónapokban.
Heti portfólió – Biztonsági futam 1Óvatos portfóliót javasol az elemző, az általában jellemző 70 százalékos részvényarány helyett csak 50 százalékot tenne ebbe az instrumentumba. A fennmaradó 50 százalékot pénzpiaci alapba helyezné, mivel az alap befektetési politikájából fakadóan a kamatlábak változásából eredő kockázat alacsony. Az OTP magas súlyát a bank jó jövedelmezősége, megbízható teljesítménye és az esetleges akvizíciók indokolják. A Matáv régióbeli versenytársaihoz képest alulértékelt, bár a belföldi távolsági és nemzetközi hívások terén piacnyitásra készülő magyar telekommunikációs cég 2001. évi eredménye várhatóan nem lesz túl fényes, miközben a piac telítettebbé válása és a magas marketingköltségek miatt a növekedés egyik motorjának tekintett mobilszegmens jövedelmezősége is csökken.

Heti portfólió – Biztonsági futam 2A Mol esetében kiemelt kockázati tényezőt képez a gázüzletág sorsa, amennyiben azonban a társaság megfelelő áron értékesítené a divízió egészét, vagy egy részét, az feltehetően pozitív hatással lenne az árfolyamra. A Richter első negyedéves eredménye elmaradt a várttól, ám a társaság teljesítménye kedvező, a nyugati és a hazai piacon egyaránt. A FÁK-ban a válság előtti szinthez közelít a cég, vagyis ebben a relációban a növekedési ütem lassulására kell számítani. Esetleg felvásárlási pletykák is pozitívan hathatnak az árfolyamra. Az Egis alulértékeltnek tűnik szektortársához képest, amit csak részben indokol az alacsonyabb likviditás, a nem megfelelő fedezeti politika, és az, hogy a cég valószínűleg nem válik felvásárlási célponttá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik