Gazdaság

A CIB a Borsodchemben – Vásárlási trükkök

A CIB Bank megvásárolta a Milford Holdings BorsodChem-részvényeit.

Több okból is meglepő fejlemény az, hogy a BorsodChem (BC) részvényeinek 24,6 százalékával rendelkező, az orosz Gazprom érdekeltségének tekintett írországi bejegyzésű off-shore cég, a Milford Holdings a CIB Banknak adta el pakettjét. A hétfői bejelentés elsősorban azért volt váratlan az elemzők számára, mert a szintén Gazprom-kötődésű szibériai vegyipari cég, a Szibur – mely cégnek vételi opciója volt a Milford BC-részvényeire – még december végén azt közölte: hamarosan lehívja opcióját, és bejegyezteti magát a kazincbarcikai társaság tulajdonosainak sorába.

Ennek a BC január 24-i rendkívüli közgyűlése előtt azért volt különös jelentősége, mert a papírok több mint 25 százalékának tulajdonosaiként már most is olyan cégek szerepelnek a részvénykönyvben, amelyeket szakértők a Gazpromhoz közelállóként szoktak aposztrofálni. Annak kiderítésére, hogy ez a “közelség” milyen fokú, továbbá sérti-e a magyar törvényeket, a novemberi közgyűlés előtti napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete indított vizsgálatot.

A BC novemberi közgyűlésén a Milford – mint a társaság legnagyobb egyedi tulajdonosa – regisztráltatta ugyan magát, de nem szavazott. Így a részvényesek a menedzsment javaslatára a tulajdonosi háttérvizsgálatok lefolytatása miatt a Milford kérésére összehívott rendkívüli köz-gyűlés január 24-re halasztásáról döntöttek.

Meglepő a CIB bejelentése azért is, mert a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) és az OTP mellett éppen ez a bank segítette a Molnak a TVK feletti “hatalomátvételét” a Gazprommal, illetve a Gazpromhoz közeli cégekkel szemben. Akkor a CIB az addig a BC tulajdonában lévő TVK-csomagot azzal a megbízással “vásárolta meg”, hogy a TVK rendkívüli közgyűlésén a vitázó tulajdonosok közül a Molt támogassa. Vajon mi állhat a jelenlegi ügylet hátterében? Elképzelhető, hogy a CIB még nem, a Milford pedig már nem szavazhat a január 24-i közgyűlésen. Az sem zárható ki, hogy a CIB esetleg a menedzsmentet támogatja. Ez utóbbi jelentheti azt is, hogy a Gazprom-Szibur-páros – felismerve azt a tényt, hogy számára a BC nem stratégiai jelentőségű, vagy figyelembe véve e tulajdonlás nem várt nehézségeit – kihátrál a befektetésből. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy csak további időhúzásról van szó. Egyes megfigyelők például arra emlékeztetnek, hogy a múlt héten Igor Ivanov orosz külügyminiszter Magyarországon járt, és tárgyalásain több gazdasági kérdésről is szó esett…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik