Élő Nagyvilág

Tel-Avivban a Netanjahu-kormány ellen tüntettek

MTI/EPA/AFP pool
MTI/EPA/AFP pool
Vasárnapi hírfolyamunk Izrael és a Hamász háborújáról.

A szombati nap eseményeiről itt olvashat.

Rakétatámadás érte Tel-Avivot

Az Hamász iszlamista terroszervezet négy hónap után ismét rakétákkal lőtte Tel-Avivot Rafahból vasárnap, írja az MTI.

Vasárnap kora délután ismét megszólalt a légiriadó Izrael központi részén, Tel-Avivban és környékén s az attól északra fekvő Saron-vidéken. A jelentős rakétatámadást a Gázai övezet déli részéből, Rafahból indította a Hamász. Izrael hetek óta offenzívát folytat Rafah ellen.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy nyolc lövedéket azonosítottak, amelyek Rafah felől hatoltak be Izrael területére. Számos rakétát elfogott az IDF légvédelme.

Az izraeli mentőszolgálat arról számolt be, hogy egy személy enyhén megsebesült Herclián, egy 30 és egy 52 éves nő pedig könnyebben megsebesült, miközben az óvóhelyre siettek Kfar Szabán. A város mellett, a temetőhöz közeli lakatlan területen becsapódásokat észleltek.

Izrael tagadja katonái elrablását

A Hamász szombat éjjel azt állította, a Gázai övezetben izraeli katonákat raboltak el.

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaida jelentette be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul a Gázavárostól északra lévő Dzsabaliában vívott harcokban. Azt mondta, a fegyveresek Dzsabália menekülttáborban egy alagút nyílásához csaltak néhány katonát, közelharcot vívtak velük, és sikerült megsebesíteni, megölni vagy elfogni mindegyiküket. Közreadtak egy másik videofelvételt is, amelyen egy sebesültnek látszó embert vonszolnak egy alagútban, és izraeli fegyverek, mellények és sisakok is láthatók. Az MTI tudósítója szerint az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szokatlanul gyorsan válaszolt a bejelentésre.

Nem történt olyan eset, melyben elfogtak volna egy katonát.

A hadsereg vizsgálja a többi állítást és a videóban megjelenő részleteket.

Tel-Avivban kormányellenes tüntetést tartottak

Több mint tízezer demonstráló követelt új választásokat.

Szombat este kormányellenes tüntetés volt Tel-Avivban. Az Euronews jelentése szerint az izraeliek között egyre nő a megosztottság arról, hogy Benjamin Netanjahu kormánya hogyan kezeli a Hamász elleni háborút. Több mint 10 ezer demonstráló követelt új választásokat, illetve hogy a kormány tegyen többet a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadításáért Gázában. A 250 túsz majdnem felét kiszabadították, de Izrael szerint körülbelül 100-at még mindig Gázában tartanak fogva.

Olvasói sztorik