Gazdaság

Befektetői séta

A FELMÉRÉSRŐL. A Marketing Centrum május közepén, a Figyelő felkérésére, úgynevezett véletlen sétás mintavételi eljárással ezer főt kérdezett meg a befektetéseiről.

BANKI DOMINANCIA. Mint a felmérésből kiderült, a háztartások mintegy fele semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Egynegyedük egyféle módon raktározza a pénzét – többnyire bankban tartja. Tőzsdére – közvetlenül vagy befektetési alapokon keresztül – főként azok merészkednek, akik “túl vannak” a többi megtakarítási formán, azaz egyszerre legalább háromféle befektetésben fialtatják a pénzüket. Ez lehet persze bankszámla is, de rendszerint szerepel a portfólióban a biztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.

HIÁNYOS TŐZSDEISMERETEK. Jóllehet részvényt a válaszadóknak csupán 2 százaléka tart, a börzét azonban ennél jóval többen kísérik figyelemmel. A BUX megbecsülésére ugyanakkor csak 12 százalékuk vállalkozott, és bár a válaszok átlaga valóban meg is közelítette az index aktuális értékét, sokan “nagyon mellé lőttek”, mindkét irányban. A válaszadók egyharmada egyébként jóval a valós érték fölé taksálta az indexet.

BRÓKEREK NÉLKÜL. Ha befektetésre szánják magukat, a polgárok főleg az ismerősökre és saját számításaikra hallgatnak, illetve valamelyest figyelnek a bankalkalmazottak tanácsaira is. Sokkal kevésbé számít a befektetési tanácsadók, brókerek szava, és viszonylag kevesen döntenek újságcikkek és hirdetések alapján.

INGATLANBUMM. Az állampolgárok szerint az idén az ingatlan lesz a legjövedelmezőbb befektetés, a legcsekélyebb hozamot pedig a magyar állampapírok és részvények produkálják.

A kutatás az ABN-AMRO Equities jóvoltából valósulhatott meg.

A felmérés részletesen olvasható az interneten (www.figyelő.hu).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik