Gazdaság

GLOBAL ONE – Francia kivásárlás

Néhány hónapnyi bizonytalanság után rendeződött a Global One nemzetközi távközlési vállalkozás sorsa. A 29,5 százalékos érdekeltséggel rendelkező France Télécom (FT) bejelentette, hogy összesen 4 milliárd 346 millió dollárért kivásárolja a másik két partner, az amerikai Sprint Corp. és a Deutsche Telekom (DT) tulajdonrészét.

A szintén 29,5 százalékot birtokló német vállalat 2 milliárd 755 millió dollárt kap készpénzben, ezenfelül az FT visszafizeti 188,5 millió dolláros adósságát is. A Sprintnek 1 milliárd 127 millió dollárt fizet az FT, és átvállalja 276 millió dolláros tartozását.

A hang- és adatszolgáltatást nyújtó Global One az Egyesült Államokon kívül 65 országban van jelen, tavaly 1,1 milliárd dolláros árbevételt ért el. A vállalkozás azonban eddig nem váltotta be a partnerek reményeit, fennállásának négy esztendeje alatt egyszer sem sikerült még nyereséget termelnie. A múlt év utolsó hónapjaiban világossá vált, hogy a Global One nem működhet tovább az addigi tulajdonosi szerkezettel. Előbb ugyanis a DT tett felvásárlási ajánlatot a Telecom Italiára, s bár akciója végül sikertelennek bizonyult, annyi eredménye azért volt, hogy alaposan megrontotta viszonyát az FT-vel. Ezután pedig a Sprint bejelentette, hogy egy 115 milliárd dolláros ügylet keretében felvásárolja az MCI WordCom céget, s ezzel egyidejűleg kiszáll a Global One-ból.

A DT részéről Ron Sommer elnök úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elégedett az ügy kimenetelével, mert így tisztábban tud jelen lenni a nemzetközi piacon. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az FT eredetileg üzleti tevékenységének nagyobb hányadát vitte be a Global One-ba, ezért aztán logikus, hogy most ő váljék a 100 százalékos tulajdonossá. Annál is inkább, mivel viszonylag gyenge nemzetközi pozíciókat tudhat magáénak – tavaly decemberben sikertelenül próbálta megszerezni a német E-Plus mobilszolgáltatót -, s így elsősorban a Global One lehet számára a terjeszkedés alapja.

Szintén a DT-vel kapcsolatos hír, hogy a vállalat áprilisban tőzsdei úton értékesíti a tulajdonában lévő T-Online internet-szolgáltató 10 százalékát. Az alacsony kibocsátási hányad azzal magyarázható: a DT voltaképpen tesztelni akarja a piacot a tekintetben, mennyire is értékelik a T-Oline-t. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik