Gazdaság

ÚJ FHB-KIBOCSÁTÁS – Záloglevél kétmilliárdért

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) ez idáig kétféle jelzáloglevelet dobott piacra sikerrel, e héttől pedig a lakásépítések piacára száll be új lakossági és vállalkozói hitelekkel. A zártkörű kibocsátás 800 millió forintnyi fix kamatozású és 1,25 milliárd forintnyi változó kamatozású jelzáloglevelet tartalmazott, mely utóbbiakat 50 százalékkal túljegyezték a befektetők. A 7 éves lejáratú papírok közül a fix kamatozású évi 12,8 százalékot hoz; a tőkerészt négy egyenlő részletben a futamidő utolsó négy esztendejében fizetik vissza. A változó kamatozású évi 15,7 százalékkal indul, a továbbiakban a bank az 1 éves állampapírok hozamaihoz igazítja majd a rátát.

A bank 5-20 éves futamidejű hitelekkel igyekszik majd bővíteni kihelyezéseit, mely kölcsönöknél 20 százalékos önrészt várnak el. A saját résztől a korszerűsítésre kért kölcsönöknél akár el is tekintenek. A hitel az Inter-Európa Bank hálózatában is elérhető lesz.

Továbbra is napirenden van egyébként a hitelintézet privatizációja. Az FHB eladásáról kétfajta elképzelés formálódott. Ezek szerint vagy a 97 százalékát – azaz a teljes állami tulajdont – értékesítik, vagy pedig 2 százalék plusz egy részvénynek megfelelő hányadot tart meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Az FHB privatizációs memorandumáról e hónap közepéig dönt a fő tulajdonos, azután kiírják a pályázatot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik