Belföld europoli

Orbán Vikor végigjárta jobboldali szövetségeseit

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. június 17-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfõ sajtófõnöke.
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. június 17-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfõ sajtófõnöke.

Az Európai Unió országainak vezetői hétfőn este összeültek az ilyenkor szokásos munkavacsorájukra, hogy megtárgyalják, kiket jelöljenek az Európai Unió két legfontosabb intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság élére, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az Európai Tanács munkavacsorája előtt Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben végigjárta legfontosabb jobboldali szövetségeseit. A találkozókról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke adott ki protokollközleményeket az MTI-nek. A kormányfő ezek alapján hétfőn délután találkozott

  • Giorgia Meloni olasz kormányfővel,
  • Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel,
  • Janez Jansával Szlovénia korábbi miniszterelnökével és
  • Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

A minisztrelenök sajtófőnökének tájékoztatása szerint az olasz kormányfővel megtartott tárgyaláson „értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról valamint a magyar EU-elnökségi tervekről”.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Morawieckivel „a téma az európai jobboldali erők összefogása volt”.

A Janez Jansával folytatott találkozóról közleményt a sajtófőnök nem adott ki, de a miniszterelnök a közösségi médiában erről is közzétett egy képet. Ehhez azt írták:

Janez Jansával bővült a csatársor. Magyar-lengyel-szlovén egyeztetés az EU-csúcs előtt.

Mark Rutte holland miniszterelnökkel „a megbeszélésen kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó”  – közölte Havasi Bertalan anélkül, hogy a találkozók konkrét eredményeiről szót ejtett volna.

Az Európai Bizottság élén a legnagyobb valószínűséggel a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen készül újrázásra. Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének posztjára a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnök látszik a legesélyesebbnek.

Arról, hogy Orbán Viktornak kampányígéretétől eltérően miként nem sikerült „elfoglalnia Brüsszelt”, ebben az elemzésben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
De sikerült elfoglalni Brüsszelt?
Győzött a béke Európában? Sikerül pártcsaládot találnia a Fidesznek? Orbán Viktor legfontosabb céljait elemeztük az EP-választás után.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik