Sport

Záporoztak a magyar érmek és az olimpiai szintidők a vizes Eb-n

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

Holló Balázs ezüst-, Zombori Gábor pedig bronzérmet nyert, utóbbi ráadásul honfitárását követve teljesítette az olimpiai szintet 400 méter vegyesen a belgrádi Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek hétfői nyitónapján. A férfi és a női 4×200 méteres gyorsváltó is ezüstérmet úszott.

Az MTI tudósítása szerint Holló és Zombor az első két idővel várta a finálét, előbbi ráadásul az előfutamban teljesítette az olimpiai szintet. A fináléban aztán szinte végig fej fej mellett úsztak, azonban a görög Aposztolosz Papasztamosz mellen nagyon ellépett tőlük, amit a két magyar nagy hajrája ellenére sem tudott behozni. Ugyanakkor Zombori nem sokkal Holló (4:11.51) után csapott célba, és 4:11.70 perces idővel – amely kereken egy másodperccel jobb, mint egyéni legjobbja, amivel áprilisban majdnem olimpiai szintet úszott – könnyedén teljesítette az ötkarikás elvárást (4:12.50).

A Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású négyes hatalmas csatában szorult a győztes litvánok mögé a 4×200-as gyorsváltók versenyében.

A staféta első embere, Németh Nándor olimpiai szintet érő időt ért el.

A BVSC sportolója 1:46.11 perces idővel váltott elsőként, ezzel pedig teljesítette 1:46.26-os párizsi kritériumot. Németh februárban a dohai világbajnokságon első magyarként nyert érmet 100 méter gyorson, abban a számban már korábban megvolt az olimpiai szintje.

A nőknél a délelőtti csapatból kikerült a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna, valamint Ugrai Panna, a helyükre Késely Ajna és Molnár Dóra került be. A fináléban a magyarok gyakorlatilag az első pillanattól kezdve az izraeliek mögött tempóztak, utolsó emberként Pádár Nikolettnek nagyjából négyméteres hátrányt kellett volna ledolgoznia, és bár szépen jött fel, a hajrában már nem tudta megszorongatni riválisát.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik