Nagyvilág europoli

Holland miniszterelnök: Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

ursun Aydemir / ANADOLU / AFP
ursun Aydemir / ANADOLU / AFP

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai Néppárt, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport jelöltje alkalmas az uniós politika folytatására, jelentette ki Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök a tagállami vezetők informális munkavacsorája előtt Brüsszelben hétfőn.

Az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek hétfőn Brüsszelben, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Mark Rutte a tanácskozást megelőzően újságíróknak nyilatkozva közölte, a nemsokára megalakuló új holland kormány ugyanazt a politikát fogja folytatni a külügyi kérdésekben, mint a jellenlegi, úgy az uniós ügyek, mint a NATO vagy Ukrajna támogatásának tekintetében.

„Európa, a NATO és Ukrajna vonatkozásában semmi sem fog változni, ez egyértelmű” – fogalmazott nyilatkozatában a holland kormányfő.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor arra kérdésére válaszolva, hogy kész-e támogatni Ursula von der Leyent az Európai Bizottság második elnöki ciklusára, azt mondta: “teljesen biztos abban”, hogy a tagállami vezetők a lehető legrövidebb időn belül megállapodásra jutnak az új bizottsági elnök személyéről. A német kancellár fontosnak nevezte, hogy gyorsan döntés szülessen, mert – mint kiemelte – “nehéz időket élünk”, és fontos tudni, mit tartogat a jövő Európa számára.

Simon Harris ír miniszterelnök azt mondta, „valószínűleg kialakulóban van konszenzus” arról, hogy Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke. Véleménye szerint azonban a hétfői munkavacsorán nem születik végleges döntés a kérdésben. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy június végéig végső döntés születhet.

Roberta Metsola, a leköszönő Európai Parlament elnöke bejelentette: szeretné, ha újabb két és fél évre az Európai Parlament elnökévé választanák az EP július 16-án kezdődő strasbourgi plenáris ülésén.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik