Tech

Ősi, kozmikus ütközést sikerült megfigyelni

International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA / M. Garlick / CC BY
International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA / M. Garlick / CC BY

Csillagászok egy csoportjának sikerült megfigyelnie, ahogy egy kvazárpár a kozmikus hajnal végén, mintegy 900 millió évvel az ősrobbanást követően találkozik – írja az IFLScience. Az interakciót bemutató tanulmány alapján ez az eddigi legtávolabbi – és egyben legkorábbi – ilyen típusú esemény.

A kozmikus hajnal mintegy 50 millió évvel az ősrobbanás után kezdődött, és 1 milliárd évvel azt követően ért véget. A periódus meglehetősen titokzatos, ekkor, a reionizáció idején jöttek létre az első csillagok és galaxisok.

Az, hogy összeolvadó kvazárokat találtak ebből a korszakból, komoly eredmény.

A kvazárok erős rádióforrások, melyek közepén nagy energiájú objektum, valószínűleg fekete lyuk található. „Régóta várták az összeolvadó kvazárok meglétét a reionizáció korszakában, ezt most először sikerült megerősíteni” – mondta Macuoka Josiki, a japán Ehimei Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A kutatók a Subaru és a Gemini North távcsövek segítségével folytattak vizsgálatokat. A most észlelt kvazárokban lévő nagyon nagy tömegű fekete lyukak a becslések alapján megközelítőleg 100 millió naptömegűek.

A két kvazár között gázhidat is detektáltak, ami arra utal, hogy kölcsönhatásuk az őket befogadó galaxisok nagyobb skáláján is tetten érhető. Úgy tűnik, a rendszerek épp egy nagyobb összeolvadáson esnek át.

Macuoka szerint a megfigyelés segít jobban megérteni a kozmikus hajnalt, többek között azt, hogy a periódusban miként formálódtak a szupermasszív fekete lyukak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik