Gazdaság

AZ ARTHUR ANDERSEN ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA – Elhódító törekvések

Két éven belül a duplájára kívánja növelni az Arthur Andersen magyarországi irodájának forgalmát a múlt hónap elejétől kinevezett vezérigazgató, Emery Jakab, aki legfőbb feladataként az új termékek és szolgáltatások bevezetését, valamint a társaság gyors fejlesztését említi. Az új ügyvezető - a cég minőségi szolgáltatásaira alapozva - az audit praxis erőteljes növekedését jósolja.

Elődje, Hans-Jürgen Förtsch több évtizede van az audit szakmában. Nehéz feladat lehet egy ilyen szaktekintély örökébe lépni.

Valóban, Förtsch úr elismert szakember, és az ő tevékenységének köszönhető a magyarországi iroda kiépítése, valamint a jelenlegi továbbfejlődés alapjainak megteremtése. Az én feladatom most a dinamikus növekedés segítése új szolgáltatások és termékek bevezetésével, miközben továbbra is a szolgáltatások minőségét tartom a leglényegesebbnek.

Az Arthur Andersen, árbevétele alapján nem szerepelt az elsők között a “Big Five” csoporton belül. Jelenleg milyen pozíciót töltenek be a hazai piacon?

Az öt társaság közül jelenleg talán a negyedikek vagyunk, de ez a helyzet két éven belül gyökeresen meg fog változni. Olyan új megbízások küszöbén állunk, amelyek az audit praxis látványos növekedését hozzák magukkal. Egyelőre csak két céget említhetek, ahol már megszületett a közgyűlés jóváhagyása: elnyertük az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. és a Bábolna Rt. könyvvizsgálatát. Két héten belül további, jelentős kliensekről számolhatunk be.

Mi a magyarázata ennek a hirtelen felfutásnak? Elpártolnak az ügyfelek a többi nagy könyvvizsgáló társaságtól, helyettük az Arthur Andersent választva?

Pontosan, az új ügyfelek elsősorban a többi nemzetközi könyvvizsgálótól jönnek át hozzánk. Ennek legfőbb okát abban látom, hogy az Arthur Andersen tízéves magyarországi tevékenysége alatt mindig a minőségre koncentrált. Ez a stratégia kétségtelenül nem mindig tartozott a legjövedelmezőbb vállalati filozófiák közé, de úgy látom, hogy ennek most beérett a gyümölcse. A piac változott, sokkal igényesebb lett, és a nagy cégek most sorra az Arthur Andersen mellé teszik a voksukat.

A többi nemzetközi könyvvizsgáló cég alatt elsősorban a Deloitte&Touche-t kell érteni?

Nemcsak a Deloitte&Touche volt ügyfeleit üdvözölhetjük klienseink között, más könyvvizsgáló társaságoktól is sikerült elhódítanunk cégeket, holott köztudott, hogy szolgáltatásaink ára nem tartozik a legalacsonyabb kategóriába.

Ön szerint milyen hatással volt a könyvvizsgáló szakmára a Postabank-ügy?

Nem helyénvaló a vetélytársak viselt dolgairól véleményt nyilvánítani. Az Arthur Andersen, mint már említettem, mindig a minőségre koncentrált, és ezzel nem tartozott a legnyereségesebb cégek közé Magyarországon, ám ez most mégiscsak a legjobb, legeredményesebb stratégiának bizonyul.

Mi az, amiben az Önök cége más, mint a többi nagy nemzetközi könyvvizsgáló társaság?

A leglényegesebb különbség, hogy a hagyományos részlegek – audit, adózás és jogi tanácsadás, valamint üzleti tanácsadás – helyett, amelyeket ezentúl csak belső szervezeti felépítésként használunk, a jövőben az Arthur Andersen ügyfeleit iparáganként szakosodott szakértői csoportok szolgálják ki. A kliensek olyan szakemberekkel dolgozhatnak együtt, akik ismerik az adott ágazat valamennyi jellegzetességét. Az elkülönített szektorok közé az energia és közmű, a pénzügy, a telekommunikáció és média, valamint a termelés tartozik, s persze van egy egyéb kategória is. Az Arthur Andersen ezen túlmenően szervezetileg is különbözik a másik négy társaságtól, ugyanis az egész világot átfogó egyetlen cégként és nem franchise társaságonként működik az egyes országokban, régiókban. Ennek előnyeit különösen azok a magyar cégek élvezhetik, amelyek nemzetközivé válnak, hiszen egy külföldi szakértő felkérése ebben az esetben sokkal egyszerűbb és természetesebb folyamat. Ezenkívül olyan adatbázisok elérését teszi lehetővé, amelyek segítségével a tudás és az információ könnyen átadható, illetve megszerezhető.

Az új szervezeti felépítéshez új vezetőség is tarozik?

A cég szervezetén belül az egész világot átfogó változás következett be, és ennek részeként Magyarországon is új vezetői tanácsot neveztek ki, amely az integrált mátrix menedzsment stílusban vezeti a céget. A társaság pénzügyi éve szeptemberben kezdődik, így a következő évi terveket már az új, az ágazati csoportok és a hagyományos üzletágak vezetőiből álló vezetői tanács készíti el.

Emery Jakab (Jakab Imre) 38 éves, magyar származású amerikai állampolgár. Az Arthur Andersennél 15 éve dolgozik, a céghez az amerikai Kent State University diplomájának és a könyvvizsgálói képesítés megszerzése után került. Ez év március elseje óta az Arthur Andersen Hungary ügyvezető igazgatója, az audit és üzleti tanácsadó részlegért, valamint az új struktúrában a termelő ipari ágazatért felelős partner. Fő szakterületei közé a termelővállalatok, az energia- és közszolgáltató cégek tartoznak. Itteni tevékenysége 1991-ben az erőművek, az áram- és gázszolgáltató cégek privatizációjával kezdődött, amikor a külföldi befektetők számára végezte a magánosításra váró társaságok éves beszámolóinak, valamint a befektetői ajánlatoknak a felülvizsgálatát. A privatizációs tárgyalások során olyan neves külföldi befektetőket képviselt, mint az Italgas, a Ruhrgas vagy a Tenneco. Az elmúlt években az Édász, a Démász és a Budapesti Erőmű audit partnere volt. Ezenkívül tanácsadó partnerként vett részt a TVK nemzetközi számviteli standardok szerint készített beszámolójának könyvvizsgálatában; 1995 óta a Graphisoft könyvvizsgálatáért felelős partner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik