Élet-Stílus

Újszülöttként életet mentett, de harcolni csak a hetvenes éveiben tanult meg

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kovács László alig jött világra, megmentette az édesapja életét, kiskamaszként önvédelemből kezdett kenuzni, de valódi közelharccal csak akkor kezdett el foglalkozni, amikor már betöltötte a hetvenet. Nyolcvan évesen még mindig rendszeresen krav magázik, és csak egyetlen dolog ellen nem tud hathatós védekező technikát.

Márciusban már a nyolcvanat töltötte, de nem áll felemelt kézzel a fizikai kihívások előtt. Kovács László tíz évvel ezelőtt kezdett el krav magát tanulni, azóta hetente kétszer jár edzésre, plusz minden vasárnap délelőtt összejönnek néhány sráccal a Városligetben gyakorolni. Az egészsége kiváló, a kondijáról pedig csak annyit, hogy a hetvenöt perces, erőnléti és kardiógyakorlatokkal gazdagon megspékelt edzéseken, ahogy mindenki másnak, neki is állnia kell a sarat olykor három-négy ellenféllel szemben is.

Mielőtt belevágnánk Kovács László történetébe, közbeszúrunk egy rövid krav maga-magyarázót.

A krav maga héber kifejezés, szó szerinti fordításban közelharcot jelent. Nem küzdősport és nem is harcművészet, hanem gyakorlati tapasztalatokon alapuló taktikai és önvédelmi rendszer. Nemcsak arról szól, hogyan lehet kivédeni egy esetleges támadást, hanem arról is, hogyan előzheti meg az ember a vészhelyzeteket, hogyan csökkentheti a kockázatokat.

Kifejlesztője, Lichtenfeld Imre 1910-ben Budapesten született, de kisgyerekként a családjával Pozsonyba költözött, amikor nyomozó és közelharcoktató apját kinevezték az akkor még osztrák-magyar város rendőrkapitányává. Imi – ahogy élete során a legtöbben ismerték – hiperaktív gyerek volt, minden létező sportot kipróbált, többek között a birkózást és az ökölvívást is. Amikor a harmincas években elszaporodtak az antiszemita atrocitások a pozsonyi utcákon, Imi önvédelmi csapatokat kezdett szervezni barátaiból és sporttársaiból a náciszimpatizáns bandák ellen. Hamar rájött, hogy a fair play szabályain alapuló küzdősportok csak távoli rokonságban állnak a valódi, vérre menő utcai küzdelemmel, ezért a meglévő tudását felhasználva a test ösztönös reakcióin és természetes mozdulatokon alapuló közelharci technikákat dolgozott ki, letéve ezzel a krav maga alapjait.

A Lichtenfeld család 1940-ben elmenekült az egyre erősödő nácizmus elől. Palesztinába tartottak, de hajótörést szenvedtek. Imi Észak-Afrikában kötött ki, ahol a britek parancsnoksága alatt álló Csehszlovák Légió tagjaként szolgált. Miután 1942-ben eljutott Palesztinába, csatlakozott a zsidó védelmi szervezethez, a Haganához, majd 1948-tól a megalakuló Izrael állam hadseregének közelharckiképzője lett. A katonai krav maga kifejlesztése után, 1964-es leszerelését követően kezdte el a harcrendszer polgári verziójának kidolgozását. Munkáját az 1980-as évektől tanítványa és asszisztense, Eyal Yanilov vette át, ma is ő vezeti harcrendszer legnagyobb szervezetét, a Krav Maga Globalt (KMG).

Mivel a krav maga valódi vészhelyzetek megoldására fókuszál, bőven tartalmaz olyan elemeket, melyek egy sportág esetében elfogadhatatlanok lennének, például a lágyék, vagy a szemek támadását, ezért versenyeket sem rendeznek belőle. Azonban a hagyományos harcművészetekhez hasonlóan vannak szintjei.

A Krav Maga Globalnál három fő szint létezik: a P (Practicioner), a G (Graduate) és az E (Expert). Az első kettőn belül öt, utóbbin belül pedig nyolc fokozat van. Minden fokozatért vizsgázni kell, az első vizsga teljesítése a P1-es, a tizennyolcadik pedig E8-as szint elérését jelenti. A vizsgázóknak szintenként egyre több technikát kell tudniuk, a vizsgák egyre hosszabbak és kimerítőbbek. Minél feljebb lép valaki a ranglétrán, annál több időnek kell eltelnie két vizsga között: míg P-szinten egy évben két fokozatot is lehet szerezni, E-szinten már éveknek kell eltelniük két vizsga között.

Kovács László G1-es szinten van, aminek teljesítése egy jó kondiban lévő huszonéves számára is komoly kihívás.

Szajki Bálint / 24.hu

Egy G vizsga minimum négy órányi komoly fizikai munkát és szellemi koncentrációt jelent, rengeteg többlépéses technikát kell tudni a másodperc tört része alatt felidézni és tökéletesen bemutatni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik