Élet-Stílus

Sötétben világító bébitintahalakat lőnek fel az űrállomásra

VW Pics / Getty Images
VW Pics / Getty Images

128 sötétben világító bébitintahal és nagyjából 5000 medveállatka is rakomány része lesz a június 3-án induló NASA-csomagnak – írja a Live Science. Az állatok a SpaceX 22. rakományküldetésén utaznak majd, amelyet egy Falcon-9-es rakéta indít a Nemzetközi Űrállomásra.

A medveállatkák a világ legszívósabb, és egyik legapróbb állatai, gyakorlatilag mindent túlélnek: laknak extrém magas és extrém alacsony hőmérsékleteken, nem zavarja őket a világűr vákuuma, az oxigénmentes környezet, képesek kiszárítani magukat, évekig a tetszhalál állapotába kerülni, túlélik a sugárzást és még azt is, ha felforralják őket. Az űrállomáson az űrhajósok azt kutatják majd, hogy milyen gének teszik ezeket az állatokat ilyen szívóssá.

A szintén apró (3 milliméteres), világító tintahalak azért kellenek, hogy az űrállomás kutatói megvizsgálják azt a baktériumot, amely az állat fényét adja, és megnézzék, vajon a világűrben is működik-e ez a szimbiotikus kapcsolat. A tintahalak egyébként nem ezzel a baktériummal együtt születnek, hanem az óceánból „szerzik be” azt, így az űrhajósok azonnal „összeeresztik” majd őket egymással, ahogy felérnek az állomásra, hogy megfigyelhessék a különleges kapcsolat kialakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik