Tudomány koronavírus

Magyarok fejlesztenek hatékonyabb COVID-gyógyszereket az űrben

DIRK WAEM / BELGA / AFP
DIRK WAEM / BELGA / AFP

Az elmúlt hónapokban a koronavírus elleni vakcinafejlesztések mellett keveset hallhattunk arról, hogy milyen erőfeszítések történtek a már megbetegedett covid-fertőzöttek kezelésére használható új gyógyszerek fejlesztésében. E vonatkozásban fontos mérföldkő, hogy magyar kutatók kezdeményezésére 2020 végén a Földön és a világűrben egyidejűleg kezdődtek kutatások napjaink egyik leghatékonyabb koronavírus elleni gyógyszerének továbbfejlesztésére.

Kapcsolódó
Magyarok végeznek Covid-gyógyszerkísérleteket az űrben
Magyar cég viszi az űrbe a remdesivirt, mikrogravitációban fogják vizsgálni.

A kutatás tárgya a Magyarországon is remdesivir néven ismert hatóanyag, amely az USA-beli Gilead Sciences Veklury nevű készítményében Magyarországon is használatos a klinikákon, a súlyosabb covidos betegek gyógyítására. A Veklury a remdesiviren kívül az SBECD nevű ciklodextrin származékot is tartalmazza, amelyet a CycloLab állít elő az egész világon használt készítmény komponenseként. Bár a remdesivir a COVID-ellenes terápia egyik legalapvetőbb készítménye,

alkalmazása a vese-, a szív- és májbetegek egy jelentős körében ellenjavalt a formuláció összetétele miatt.

A világszerte folytatott kísérletek a remdesivir alkalmazhatóságát kiterjesztő módosításra mindezidáig sikertelenek voltak. Ebből a célból, az űrkémiában vezető nemzetközi szerepet játszó magyar InnoStudio Zrt. a CycloLab Kft.-vel közös kutatást indított a hatásjavítást célzó kísérletek világűrben történő kiterjesztésére.

Dr. Darvas Ferenc, az InnoStudio elnöke és Dr. Mezőhegyi Gergő, a cég űrkémiai divíziójának vezetője elmondták: „a Nemzetközi Űrállomáson történt kutatásunkban a japán Japan Manned Space Systems Corporation és a belga Space Applications Services cégek űrtechnológiai eszközeit használtuk a vizsgálatokhoz. A mintákat az amerikai SpaceX Dragon űrhajója szállította az űrállomásra, majd bő egy hónapnyi űrben tartózkodásukat követően vissza a Földre. Az eredményeink biztatóak abból a szempontból, hogy a remdesivir készítményeket szélesebb körben és egyre nagyobb hatékonysággal tudjuk hasznosítani, sőt,

a kapott eredményeket jó eséllyel egyéb COVID-ellenes molekulákra is ki lehet majd terjeszteni.

A kísérletről és érdekes eredményeiről áprilisban beszámoltunk a világ legnagyobb kémikus egyesületének, az Amerikai Kémiai Társaságnak az éves konferenciáján, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztályának felkérésére az ENSZ Űrügyi Hivatalának tudományos rendezvényén. A kutatás témája felkeltette – számos űripari, illetve gyógyszeripari cég mellett– az Európai Űrügynökség figyelmét is, ugyanis ez volt az első kezdeményezés a covid-ellenes gyógyszerkutatás világűrben történő vizsgálatára. Érdemes megemlítenünk, hogy a magánvállalatok jelentősége az űrkutatásban és űrtechnológiában rohamosan nő, 2021 első negyedévében 1.9 milliárd dollár értékben érkezett befektetés űripari magáncégekhez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik