Élet-Stílus

Románia: Hagi és az aranygeneráció

A több csúcsot és mélypontot is megélt román futball egyik hiátusa, hogy játékosai adottságaihoz képest viszonylag kevesebb nagy tornán vett részt. Az első három világbajnokságon résztvevő válogatott 1938 és 1970 között mintegy „kivonta magát” a nemzetközi élvonalból, igaz, a mexikói világbajnokságon merész játékával több semleges nézőt is hívévé tett.


Zoff kapujában a labda

A Dobrint, Dumitrachét, Dinut, Lucescut vagy épp a magyar származású Szatmárit és Dembrovszkit is felvonultató együttes az angolok elleni „lámpalázas” 0:1 után könnyedén múlta felül a masszív csehszlovákokat (2:1), sőt, a különböző „évszázad-legjobbja” szavazásokon minden idők legjobb vb-aranyérmes csapatának választott Pelé-Garrincha-Jairzinho-féle Brazíliával úgy játszott 2:3-at, hogy az utolsó öt percben kapujához szegezte a későbbi világbajnokot.

Az 1970-ben csúcsra kerülő generáció azonban a magyar válogatottal vívott három találkozót követően lemaradt az 1972-es Európa-bajnokságról, s bő tucat évbe telt, amíg Románia ismét sikerrel járt a selejtezők során: 1984-ben a Zoff kapujába csodagólt zúdító Bölöni vezette román csapat Svédország, Csehszlovákia és az ötszereplős csoportban szégyenszemre csak egy győzelmet arató világbajnok Olaszország előtt megnyerte az 5. Eb-selejtezőcsoportot, így utazhatott a franciaországi Európa-bajnokságra.

A románok nem vallottak szégyent a kontinenstornán. Nagyon erős csoportba kerültek, s bár a spanyolok ellen Bölöni kivívta az egyenlítést, az NSZK-tól és a portugáloktól elszenvedett minimális különbségű vereség miatt a négyes utolsó helyén végzett. A „félsikert” nem követte hasonló folytatás, igaz, az 1986-os világbajnokságról lemaradó románok csalódottságát enyhítette a Steaua 1986-os – meglepetésszerű – BEK-győzelme. A román szövetség nem sokkal később a válogatott élére „száműzte” Jenei Imrét, a bukarestiek szakvezetőjét, s a nagyváradi illetőségű szövetségi kapitány remekül fejezte be a korábban Mircea Lucescu által elkezdett munkát.

A Steaua-Dinamo mix

Az elsősorban a két bukaresti csapatra, a 80-as évek második felében európai nagycsapattá – egy BEK-győzelem, egy BEK-döntő és egy BEK-elődöntő a négyéves mérleg – fejlődő Steauára és a Dinamóra alapozott román válogatott az 1990-es vb selejtezőin kiválóan profitált abból, hogy fő riválisa, Dánia beragadt a rajtnál. Bár Koppenhágában a dánok lelépték a románokat (3-0), a visszavágón utóbbiak nyertek, s így ők utazhattak az olaszországi világbajnokságra. A csapat ugyan a tizenhat között kiesett, ám a meglévő keret további, ígéretes játékosokkal bővült, úgy nézett ki, garantált a további sikeres szereplés.

Hagival aratta a legnagyobb sikereit a riomán válogatott

Hagival aratta a legnagyobb sikereit a román válogatott

A vb után támadott Jenei lemondott, s az új kapitány, Gheorghe Constantin irányításával a csapat elrontotta a rajtot – Skóciától idegenben (1-2), Bulgáriától Bukarestben (0-3) kapott ki – s bár a menetközben kinevezett új szakvezető, Mircea Rădulescu alatt remekül hajrázott, nem jutott ki a svédországi Európa-bajnokságra. Ráadásul, a magyar futballban is oly ismerős módon, tovább folyt a bűnbakkeresés, így a következő vb-selejtezőknek már az egykori válogatott Cornel Dinu irányításával vágott neki a román csapat.

A Dinu alatt meglehetősen rapszodikus társaság – a legmeglepőbb eredmény a kassai 2-5 a csehszlovákok ellen – az újabb váltás után szertefoszlott. Anghel Iordănescu hamarosan ráncba szedte az ekkor már légiósokra épülő csapatot, s a finisben három meccsből ugyanannyit megnyerve az amerikai világbajnokságra juttatta országát.

Az 1994-es világbajnokság a kelet-európai csapatok diadalmenetét hozta. Románia és Bulgária játékosai fineszt és csibészséget csempésztek a „vérprofi” futballba, s bár a bolgárok érték el a jobb eredményt, a románoknak sem volt szégyenkeznivalójuk, pláne azok után, hogy az argentinok elleni 3-2-es vb-nyolcaddöntőjük maga volt a mestermunka. A román „aranygeneráció” Los Angelesben írta be magát a futballtörténelembe, Hagi és Dumitrescu briliáns, egyben pimasz góljai igazolták, hogy kevésbé gazdag anyagi háttérrel, és színvonalat nélkülöző bajnoksággal is lehet majd’ világverő csapatot építeni – épp csak tehetség kell hozzá.

Az 1996-ban immár az Európa-bajnokságra is továbbjutó társaság Angliában már nem ért el átütő sikereket, sőt. Mindhárom csoportellenfelétől, Franciaországtól, Bulgáriától és Spanyolországtól is vereséget szenvedett, s ahogy a bolgárokkal brillírozott két évvel korábban, úgy velük együtt tért haza 1996-ban. Már ekkor körvonalazódott, hogy a gyakorlatilag 1988-tól együtt játszó csapatra ráfér a vérfrissítés, másfelől az is kiderült, hogy a románok eleinte meglepő – rengeteg futásra, gyors kényszerítőzésekre, valamint altatást követő ritmusváltásra épülő – taktikáját kiismerték: elsősorban európai riválisaik. A dél-amerikaiak – az ellentámadásokat előszeretettel favorizáló románok az összes útjukba kerülő, sok oldalpasszal a kontrákat egyenesen felkínáló dél-amerikai csapatot megtréfálták – így, az 1994 után 1998-ban is megtréfált Kolumbia azonban még egyszer beleléptek abba a bizonyos folyóba.

Generációváltás előtt

A felemás eredménnyel – magabiztos továbbjutás a csoportból, bűnrossz játék a nyolcaddöntőben a horvátok ellen – zárult franciaországi világbajnokság után a román csapat a belga-holland rendezésű Eb-re is kijutott (s a két-két vb- és Eb-részvétellel fennállása legjobb selejtező-sorozatát produkálta). A németek megszorongatása (1-1) után Hagiék vereséget szenvedtek a legjobb fomájukat futó portugáloktól, ám a mindent eldöntő találkozón ismét legyőzték Angliát. Heroikus meccs volt.

Chivu szerzett vezetést, Shearer büntetőből válaszolt, sőt, az első félidő utolsó percében Owen az angolokat juttatta előnyhöz. Ám ezt követően a bátrabb játéktól írtózó angol kapitány, Sven-Göran Eriksson elkövette azt a hibát, hogy védekezésre utasította övéit: meglett a böjtje. A felbátorodó románok részéről Munteanu a szünet után nem sokkal egyenlített, míg a 88. percben Ganea tizenegyese döntőnek bizonyult: Anglia kiesett, Románia továbblépett. Brüsszelben Olaszországot kellett volna legyőzni. Nem volt rá esély – ebben a román csapatban nem volt annyi. Totti és Inzaghi révén az azúrkékek már az első félidőben kétgólos vezetésre tettek szert, s a románok helyzetét megpecsételte, hogy a második sárgáját megkapó Hagit kiállították.

Hagi (2001), majd a többi meghatározó egyéniség – Popescu (2002), Belodedici (2000), Stelea (2005), Moldovan (2006), Munteanu (2007) – visszavonulása után a fiatalítást nem úszta meg a román válogatott, amely a négy sikerrel megvívott vb- és Eb-selejtezőt követően sorrendben három nagy tornáról is lemaradt. A 2008-as Eb-selejtezőkön azonban remekül összpontosított, és Hollandiát, valamint Bulgáriát megelőzve biztosította helyét a tizenhat csapatos mezőnyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik