Belföld

Mészáros Lőrinc: Szerintem Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk

MTI/Bodnár Boglárka
MTI/Bodnár Boglárka

„Exkluzív” interjút adott a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke.

Nagy visszhangot váltott ki, hogy a Puskás Akadémia karácsonyi ünnepségén kijelentette: az intézmény a világ egyik legjobb futballakadémiája. Tényleg így gondolja?

– tette fel az első kérdést Szöllősi, akinek a külügyminisztérium eddig 12 milliót költött a Puskás-nagyköveti útjaira. „Fenntartom, még ha sokan meg is mosolyogtak érte. Főleg olyanok, akik szerintem nem ismerik sem a nálunk zajló munkát, sem pedig azt az infrastruktúrát, amelyet az elmúlt jó másfél évtizedben szinte a semmiből alakítottunk ki” – válaszolta Mészáros. Az üzletember nem győzte dicsérni magukat: „amikor elkezdtük az építkezést itt, Felcsúton, a főváros közelében, de mégiscsak egy kis faluban, nagyon kevesen hittek abban, ami azóta megvalósult, hogy feltámad a magyar futball, a Puskás Akadémiáról pedig válogatott játékosok sora kerül ki. Lépésről lépésre építkeztünk, és a fejlesztéseknek még nincs vége. Most a középiskolánkat szeretnénk bővíteni. Százötven-kétszáz diákkal indultunk, nagyrészt futballistákkal, s közben a környék legnépszerűbb iskolája lett a Letenyey, mára hatszáz tanulóval. Lánykollégiumot is építünk, talán csak nálunk van bentlakásos, akadémiai futballképzés a lányoknak, ahol az utánpótlásban és már a felnőtteknél is sikeresek vagyunk, tavaly kupadöntőt játszottunk” – sorolta a sikereket Mészáros, majd egészen odáig ment, hogy:

Szerintem az akadémiánk névadója, Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk, remélem, elégedetten látja föntről, hogy a Puskás Akadémián a régió legmodernebb, legjobban felszerelt futballközpontja épült ki, amely az úgynevezett produktivitási rangsorban az első az országban, és sok évtizednyi szünet után sorozatban már harmadszor lesz ott a magyar válogatott az Eb-n. Most ráadásul csoportelsőként jutottunk ki, és Sallai Roland, Nagy Zsolt, valamint Kleinheisler László révén akár három volt növendékünk is ott lehet a keretben.

Az interjúból kiderül még, hogy:

  • Mészáros Lőrinc Kleinheisler Lászlót „Scholes”-nak hívja, Nagy Zsoltot Nagy „Joe”-nak.
  • Gruber Zsombort tényleg elviheti a Fradi, erről tárgyalnak is a klubok.
  • Minden évben felbukkan néhány új tehetség az első csapatuknál.

Állandó vád önökkel szemben, hogy az eredmény fontosabb a nevelésnél, sok a külföldi játékos – mondta Szöllősi. Mészáros erre így reagált:

Az ideális arányt, a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. A saját nevelésű fiatalok fejlődését is szolgálja, ha tapasztalt, náluk magasabban jegyzett futballisták, adott esetben akár külföldiek is vannak a csapatban. Ha csak az eredmény érdekelne bennünket, mondjuk mindenáron bajnokok szeretnénk lenni, lehet, hogy még több külföldi játékost hoznánk. Ha viszont csak saját nevelésű futballistákkal állnánk ki, és esetleg a kiesés ellen kellene küzdenünk, az sem szolgálná a fiataljaink fejlődését. Ez a balanszírozás a vezetőedző és a sportigazgató feladata, és azt hiszem, mindketten jól végzik a munkájukat.

Mészáros szerint nekik hasonló erősségű csapatuk van, mint a Fradinak. Szöllősi azt nem kérdezte meg, hogy akkor miért nem jönnek olyan eredmények, mint a Fradinál, inkább azután érdeklődött, hogy: „tudvalévő, hogy a cégcsoportján keresztül nemcsak a Puskás Akadémiát segíti, hanem más klubokat, sőt más sportágakat is. Melyekre jut ezek közül személyes figyelme is?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik