Belföld

A külügyminisztérium eddig 12 milliót költött Szöllősi György Puskás-nagyköveti útjaira

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hat évvel ezelőtti kinevezése óta 35, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által finanszírozott külföldi utazása volt Szöllősi Györgynek, a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének – derítette ki a 444.hu közérdekű adatigényléssel. A KKM elárulta azt is, hogy bár nem a tárca megbízásából utazgat Szöllősi, de így is közel 12 millió forintot költöttek az útjaira.

„Kiemeljük, hogy a kérdésfeltevésében szereplő megfogalmazással ellentétben Szöllősi György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából vett részt a szeptember 29-i válaszukban szereplő utakon. A korábbi válaszunkban szereplő utazások vonatkozásában – amelyeken Szöllősi György úr rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti diplomáciai rangjával összefüggő tevékenysége ellátása során részt vett – a Szöllősi György úrnak az utazásokon részvételével összefüggésben felmerült költség mindösszesen 11 758 063,- Ft volt.” – írtaa  külügy a lapnak.

Szöllősi György – Orbán Viktor kedvenc sportújságírója – 2016 óta a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Amint arról lapunk is beszámolt, Szöllősi a külügyminiszter jóváhagyásával diplomata-útlevelet kapott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szöllősitől azt kérte, „koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon”, ezért kapott rendkívüli és utazó nagyköveti rangot.

Szeptemberben kiderült: Szöllősit nem engedték be Amerikába, ahol a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját nyitotta volna meg. Szöllősi azt mondta, pont azért akart diplomatavízummal utazni, mert tudta, hogy az USA-ban mostanában szigorúbban bírálják el a kérelmeket, de a nagykövetség nem tekintette őt kormányhivatalnoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik