Belföld

Böröndi Gábor: Évtizedek óta nem látott hadgyakorlat lesz Magyarországon

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Évtizedek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján novemberben – jelentette be Böröndi Gábor vezérkari főnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A honvédség parancsnokának szavaiból kiderül, hogy a hadgyakorlat annak a két korábbi gyakorlatnak a tanulságaira épül, amelyeken keresztül már megnézték „a törzsek, katonák felkészültségét, reagálóképességét”. Ennek tükrében – mint mondta – megtalálták azokat a pontokat, ahol „be kell avatkozni”. A novemberre tervezett hadgyakorlatot a vezérkari főnök volumenében a déli határkerítés megépítéséhez, valamint a határvédelmi feladatok átszervezése kapcsán végrehajtott művelethez mérte.

A tervezett gyakorlat során – mint elhangzott – nemcsak katonai manővereket fognak végrehajtani, hanem felmérik azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni. Ennek részleteiről a parancsnok többet azonban nem árult el az interjúban.

Szó volt viszont többek között a toborzásról állománybővítésről, valamint a haderőfejlesztésről is. Böröndi azt mondta, hogy

idén a tiszti és az altiszti képzésre bevonultak összlétszáma ötszáz fő, ami a Magyar Honvédség utánpótlásához szerinte megfelelő létszám.

Az „Embert a vasra” toborzó kampány részleteiről elmondta, hogy a Zalaegerszegen készülő Hiúz gyalogsági harcjárművel ellátott zászlóalj felállítása és a bevonulás során a honvédéség szakított a korábbi gyakorlatokkal: nem általánosságban toboroztak, hanem konkrét alakulathoz. Ez azt jelent, hogy konkrét helyőrségbe lehetett jelentkezni Hódmezővásárhelyen. Ide – mint mondta – a leendő katona úgy vonul be, hogy az alapkiképzést is itt végzi el, majd a szolgálatát is itt teljesíti. A honvédség másrészt egy egyszerűsített felvételi eljárást is tesztel. A felkészített állomány a bevonulás pillanatától kezdve kiemelt bérezést kap, hogy minél előbb „harckész, kiképzett, NATO-doktrínákhoz alkalmazható” gránátos alegység alakuljon. A programban összesen 244 fő kezdheti meg többhetes alapkiképzését Hódmezővásárhelyen.

A vezérkari főnök beszélt arról is, hogy a felsőoktatási felvételinél többletpontokat eredményező úgynevezett Önkéntes Katonai Szolgálatot szeptemberben több mint 150 fiatal választotta. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök korábban rendeletben módosította a felsőoktatási felvételi eljárást. Ennek megfelelően akár 32 extra pont is járhat a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért.

Az úgynevezett Egységes alapkiképzési programban további 90 fő vonult be a napokban Kaposvárra és Kecskemétre – fűzte hozzá Böröndi Gábor.

A haderő technikai fejlesztéséről a következőket mondta:

  • A korábban beérkezett Leopard 2A4-esek után hamarosan a legmodernebb Leopard 2A7-es újabb példányai is megérkeznek Magyarországra.
  • A Panzerhaubitzer 2000-es önjáró lövegekből 24 darabot rendeltek, ebből 23 beérkezett Tatára.
  • A légierőhöz beérkezett az összes H145M, megkezdődött a nagyobb H225M helikopterek szállítása.
  • A légvédelmi képesség a NASAMS telepítése és működőképessé tétele, illetve „most aktív és később passzív radarok” beszerzésével válik teljessé.
  • Folyamatban van a hadsereg digitalizációja is. Az úgynevezett vezetési-irányítási rendszer kidolgozása lehetővé teszi, hogy a vezérkari főnöki parancsok automatizált módon jussanak le a megfelelő szintre, akár az egyes katonáig is.

A digitalizáció mellett a drónokra helyezzük a fő hangsúlyt, a legújabb intézkedésem az volt, hogy jelentős számú olcsó drónt veszünk

– fogalmazott a vezérkari főnök. Hozzátette: ezeket kiadják az „összfegyvernemi alegységekhez”, hogy szokják az alkalmazásukat, használják, készségszinten sajátítsák el a kezelésüket.

Böröndi Gábor a három magyar katona halálának említése nélkül beszélt a júniusban, Horvátországban lezuhant katonai helikopter esetének vizsgálatáról is. Idén június 21-én –  mint ismert – a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere végzett légi kiképzési feladatot a horvát légtérben, ám az egyik helikopter három fővel a fedélzetén lezuhant. A balesetet a három katona egyike sem élte túl.

Böröndi a vizsgálat aktuális állását firtató kérdésre azt mondta, egy ilyen eset kivizsgálása legalább 8–12 hónap. Szerinte sokak számára elképzelhetetlen, hogy milyen részletességgel vizsgálódnak ilyenkor: azt is megnézik például, hogy a katonák előzőleg mit ettek, mit csináltak, milyen lelkiállapotban voltak.

Ami már tudható, hogy a katonák rendben végrehajtották a kiképzési feladatot, a visszaúton történt a tragédia

– közölte a vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik