Nagyvilág

Horvátországi helikopter-baleset: megtalálták a harmadik magyar katona holttestét

Mario Strmotic / HINA / MTI
Mario Strmotic / HINA / MTI

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik magyar katona holttestét Horvátországban – írja a mohr.hr.

A lap úgy tudja: a Magyar Légierő katonájának holttestét csütörtökön a délutáni órákban találták meg. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a holttestre a helikopter roncsai alatt bukkantak rá.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságok részvételével. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

A Honvéd Vezérkar főnöke, Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljeskörű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe. A vezérkar főnöke hangsúlyozta: ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó szakértő bizottság fogja megállapítani.

Mint ismert, szerdán a helikopter három katonával a fedélzetén kiképzés közben szerdán zuhant le Horvátországban egyelőre tisztázatlan körülmények között. A mentőcsapatok még aznap megtalálták a helikopter roncsait, melyek átkutatása során először csak két katona holtteste került elő.

A szemtanúk szerint egy drótkötélbe akadhatott be a Magyar Honvédség az Airbus H145-ös gépe.

Kapcsolódó
A honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le Horvátországban
Magyarország húszdarabos flottát vett a világ egyik legmodernebbnek tartott helikoptertípusából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik