Belföld

TEK: szabályos volt Polt Péter parkolása a buszsávban, a főügyész is reagált

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Vizsgálat sem indult. Polt Péter szerint ő nem utasíthatta a terrorelhárítókat.

A legfőbb ügyész szállítását és védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, minden szabályos volt, amikor minap a buszsávban parkolt le a Polt Pétert szállító autó és a kísérőkocsi, amíg ő beugrott egy térképboltba – írja a Népszava. A lap kereste a Legfőbb Ügyészséget is, amely azonban figyelmen kívül hagyta azt a kérdést, magán- vagy hivatalos ügyben járt-e az üzletben Polt Péter. Minden más kérdésre azt válaszolták, a TEK az illetékes.

Mivel a HVG szerint két autóval parkoltak a forgalmas Bajcsy-Zsilinszky út buszsávjában. a TEK-től megkérdezték, pontosan, mikor és milyen védelem, kíséret jár Polt Péternek, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint „veszélyeztetettségének megfelelően” lehet indokolt „oszlopvezető és utánfutó gépjármű”.

A terrorelhárítók a legtöbb kérdésre, így arra sem válaszoltak, tavaly hányszor látták indokoltnak a legfőbb ügyész megerősített védelmét, kíséretét. Ugyanakkor közölték, a buszsávos parkolásban nem volt semmi kivetnivaló, a KRESZ vonatkozó szabályai szerint megkülönböztető jelzést használó járművek a buszsávban is legálisan várakozhatnak, az pedig mindegy, ilyenkor a védett személy magánügyét intézi-e.

Személyvédelmi szempontból nincs jelentősége annak, hogy a védett személy hivatali tevékenységével összefüggő, vagy magánprogram keretében történik a védelem végrehajtása, a védett személyt megillető védelem generális, napszaktól és tevékenységtől független.

A TEK ezért  az ügyben vizsgálatot sem indított.

Frissítünk!

Polt Péter szerint ő nem utasíthatta testőreit

Vadai Ágnes (DK) a legfőbb ügyészt arról kérdezte, ő adott-e utasítást a megállásra buszsávban. Az ellenzéki politikus szerint Polt Péter jelenlegi
folyamatos személyi védelme értelmetlen, felesleges hatalmi-politikai allűr. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy

  • néhány kivételtől eltekintve a KRESZ 40. § (5) n.) pontja szerint tilos megállni az autóbusz-forgalmi sávban.
  • az igazságügyi tárca rendelete szigorúan szabályozza a megkülönböztető jelzés használatát.

Azt a védett személyt szállító gépjármű csak akkor használhatja, ha az a védett személy biztonsága érdekében szükséges, a biztonságáért felelős elrendeli, vagy felvezető rendőrségi gépjárművet követ. A mozgatható üzemmódú (mobil) megkülönböztető fényjelzést adó készüléket csak a feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehet a gépjárműre felszerelni, a KRESZ 49. § (1) bekezdésének előírás szerint a megkülönböztető jelzést csak akkor szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság, a védett személyek és kíséretük biztonsága érdekében
az szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik. A megkülönböztető fény- és hangjelzést együtt használó gépjármű vezetője – a rendőr és a
vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.
Amennyiben a gépjármű kizárólag a megkülönböztető fényjelzést használja, akkor a gépjármű vezetője jogszerűen csak a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezéseket hagyhatja figyelmen kívül.

Fentiek alapján Vadai Ágnes arra is várt választ, hogy Polt Péter adott-e utasítást a gépjárművekkel a buszsávban, megkülönböztető fényjelzés használatával.

  • Milyen halaszthatatlan, elháríthatatlan ügyészségi közfeladat elvégzése indokolta a szabályos és jogszerű parkolás helyett a kéklámpa használatával a megállási tilalommal korlátozott buszsávban a megállást és várakozást?
  • Jogszerűnek, szakszerűnek, indokoltnak tartja-e a történteket, azt milyen konkrét személy-, élet- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos, a védett személyek és kíséretük biztonsága érdekében szükséges ok indokolta?

Polt Péter ezekre nem válaszolt, de jelezte, hogy a Vadai Ágnes által is idézett minisztériumi rendeletből szerinte az következik, hogy a

megkülönböztető jelzés használatához szükséges döntéseket, utasításokat soha nem maga a védett személy, hanem a biztonságáért felelős személy hozza meg.

A legfőbb ügyész a jogszabályokra figyelemmel a megkülönböztető jelzés használatára utasítást nem adhat, az a védett személy biztonságáért felelős, a Terrorelhárítási Központ állományába tartozó személy döntési jogkörébe tartozik – írta a legfőbb ügyész .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik