Belföld

MSZP-s politikussal egyeztetett Pintér Sándor

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Pintér Sándor belügyminiszter az irodájában fogadta hétfő reggel Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt, aki néhány napja lépett vissza pártja elnökjelöltségétől. Meglehetősen szokatlan a mai időkben, hogy egy kormánytag ellenzéki politikussal egyeztessen, Ujhelyi ki is emelte, hogy „a belügyminiszterrel folytatott beszélgetés egy korrekt, szakmai egyeztetés volt, politikai felhangok nélkül. – Egy normális európai országban így kellene működnie – jegyezte meg.

A találkozót Ujhelyi kezdeményezte, hogy egészségügyi kérdésekről és javaslatokról egyeztessenek. Pintér ugyanis a kormányátalakítás során megkapta az egészségügyet, Ujhelyi pedig az egészségügyi szakbizottság tagja az Európai Parlamentben.

Négypontos feljegyzést adtam át a tárcavezetőnek, ebben többek között arra hívtam fel a figyelmét, hogy bizonyos tagállami hatásköröket – ilyen jelenleg az egészségügy – részben felül kell vizsgálni és több uniós koordinációt, illetve összeurópai befolyást kell biztosítani a hatékonyság és a jobb minőségű ellátás biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan szorgalmaztam, hogy a kormány mutasson nyitottságot és támogassa a részben általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósítását, például az egészségügyi ellátórendszerek minőségi minimum-követelményeinek kialakítását és annak uniós szintű, kötelező betartatását

– számolt be Ujhelyi a találkozó után, aki kiemelten fontos kérdésnek nevezte az egyeztetés során, hogy a magyar kormány milyen célok mentén és milyen módon akarja felhasználni – a jelenleg jogállamisági problémák miatt befagyott – többmilliárdos egészségügyi uniós különprogram forrásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik