Belföld

Orbán: Milyen jó, hogy korábban a magyar kormány kimentette a családokat a devizahitelekből, különben most megnézhetnék magukat a 404 forintos euróval

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Kálmán Olga, a DK politikusa azzal kapcsolatban tett fel azonnali kérdést a parlamentben a miniszterelnöknek, hogy mennyit drágultak az élelmiszerek az utóbbi időszakban. Kálmán úgy vezette fel, hogy Németh Szilárd és a miniszterelnök szerinte a gasztronómia rajongói, de még ők is észreveszik, hogy mennyit drágult a pacal. Kálmán azt kérte a miniszterelnöktől, hogy fogadják meg a DK javaslatait, és csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját.

Orbán Viktor miniszterelnök a válaszában azt mondta el, hogy szerinte az egész kontinenst háborús infláció sújtja. Orbán szerint tettek eleget, bevezették az ársapkákat. Szerinte, ha áfát csökkentenek, azzal nem az ár megy lejjebb, hanem a kereskedők keresnek többet, ezért az ársapka a megfelelő politika. A miniszterelnök szerint, ha ezt nem tették volna, a családok valóban rossz helyzetbe kerültek volna.

Orbán szerint, amikor bemutatta a kormányát, négy dolgot ígért:

  • Megvédik a munkahelyeket.
  • Megvédik a nyugdíjakat.
  • Megvédik a családtámogatási rendszert.
  • Megvédik a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök ezután felhozta a hétvégi időközi választást, ahol szerinte az emberek világosan elmondták a véleményüket.

A jobbikos Jakab Péter szerint a miniszterelnök rendkívül jó a lopásban, és azt mondta, látja, hogy megy ez a miniszterelnöknél, kicsit már ő is meg volt szorulva, ezért száz százalékkal emelte meg a saját fizetését. Szerinte a magyar emberek nagy része ugyanúgy megkéri az árát annak, amiben jó, csak ezt nem sikerül megadni. Jakab felhozta azt is, hogy szerinte Matolcsy György előjött az ötlettel, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt. Jakab kérdése az volt, hogy halálra akarják-e dolgoztatni a magyarokat.

Orbán szerint ezeket a kérdéseket már hallották, és az emberek is hallották, és ezért van az, hogy a jobbikosokat, és Jakabot különösen, már többször elfenekelték.

Orbán szerint a miniszterelnök fizetését a parlament határozza meg, ő eddig is elfogadta ezt a döntést, és most is, megtiszteltetésnek érzi azt, hogy ezt a munkát végezheti. Szerinte Jakabék fizetését négy évvel korábban rendezte a parlament. A miniszterelnök szerint a magyar emberek számíthatnak rájuk, mert a magyar emberek egyre többet keresnek, így emelkedett a reálbér a kétszeresére.

Milyen jó, hogy korábban a magyar kormány kimentette a családokat a devizahitelekből, különben most megnézhetnék magukat a magyar családok a 404 forintos euróval.

– mondta a miniszterelnök, aki szerint büszkék lehetnek az árfolyammal kapcsolatos erőfeszítésekre.

Fekete-Győr András arról kérdezi a miniszterelnököt, hogy titkol-e valamit a magyarok elől, vannak-e olimpiarendezési álmai.

Orbán szerint a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság helyében nyilatkozzon, de 2030-ban, ahogy Fekete-Győr András mondta, nem lesz olimpia.

Legközelebb 2036-ban lesz olimpia, és akkor etekintetben szívesen állok majd rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz

– mondta Fekete-Győrnek a miniszterelnök.

Orbán ezután elmondta, hogy a parlamentben ez az első beszélgetése Fekete-Győr Andrással, de szerinte olyan a fogadj Isten, mint az adjon Isten, majd felolvasott egy korábbi idézetet Fekete-Győrtől arról, hogy nem fognak koalícióra lépni az MSZP-vel.

Harangozó Tamás arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mi lesz a pedagógusok béremelésével és a rendőrök leszerelési hullámával. Orbán erre elmondta, hogy Harangozó körzetében a fideszes jelölt győzött. Szerinte a pedagógusok biztosan fognak kapni 10 százalékos béremelést, ami ezen felül lesz, azt meglátják. A nővérek ügyében pedig mindent megtesznek, hogy emeljék a fizetéseket.

Toroczkai László elmondta, hogy örülnek annak, hogy a megyéket vármegyéknek, a kormánymegbízottakat pedig ispánnak tervezi nevezni a kormány, meg is fogják szavazni, de kérik a történeti magyar alkotmány visszaállítását is. A Mi Hazánk elnöke azt is elmondta, hogy támogatják az extraprofitadókat, de a kaszinókra és a nagy techmultikra is ki kellene vetni ezeket, ebből lehetne a rendőrök és a pedagógusok fizetését fedezni. Ők 15 százalékot javasolnak.

Orbán tisztelettel köszöntötte Toroczkait, mert ez az első alkalom, hogy vitatkozik vele a parlamentben.

Önök ellenzékben vannak, és ezt mi tiszteletben tartjuk. Egy esetben nem fogjuk tiszteletben tartani, ha mint az elődpártjuk, beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá szabad levegőt szívni.

– mondta Orbán. Szerinte a történeti alkotmányról külön beszél az alaptörvény. Extraprofitadót a koncesszióval szabályozott területekre jogilag nem lehetséges szerinte kivetni, és ilyen a kaszinók területe is.

Toroczkai szerint a határon szolgáló, életüket kockáztató rendőrök kalasnyikovval felszerelt migránsok esetében azt az üzenetet kapják a kormánytól, hogy taxiztassák vissza őket Szerbiába. Szerinte ehelyett minimum Ruandáig kellene őket visszaküldeni.

Orbán szerint migrációban nagyon sok munka vár rájuk, erre két hónapot kapott a belügyminiszter. Azt kérte Orbán a belügyminisztertől, hogy állítsanak fel egy külön testületet, amely nem rendőrökből és katonákból áll, csak a határvédelemre.

Tordai Bence egy Orbán-idézettel kezdte, ami arról szólt, hogy aki nem ismeri a valóságot, nem tud demokratikus döntést hozni. Szerinte az Orbán-csomag megszorításaira a kormány nem kapott felhatalmazást, mert nem is kértek.

Az fog történni önnel, amit nekünk szán. Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.

– mondta Orbán Tordainak, miután megint a hétvégi választási eredményekről beszélt. Szerinte nem lesz megszorítás, mert megszorítást a baloldali kormány csinált. Egy viszontválasz után pedig ezt ismét elismételte, szerinte nincs megszorítás, a magyar kormány ilyet nem csinál.

Ungár Péter arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy kapnak-e fizetésemelést a szociális dolgozók, és kifizetik-e a pluszmunkát, amelyet a járvány alatt végeztek. Szerinte ezért a munkáért nem kapták meg az 500 ezer forintos egyszeri kiegészítést. Orbán azt mondta, hogy kaptak már 20 százalék béremelést, és meglátják később, mire lesz még lehetőség. A munkájukat megköszönte, de azt mondta, a magyar munkajog szerint minden pénzt kifizettek, ami járt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik