Belföld

Közzétette országos listáját a Fidesz, Farkas Flórián húsz év után búcsúzhat a parlamenttől

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Közzétette országos listájának első felét a Fidesz-KDNP. Nagy meglepetés nincs a névsorban, amelyet hagyományosan Orbán Viktor vezet Semjén Zsolt KDNP-elnök és Kövér László házelnök, Fidesz-választmányi elnök előtt.

Negyedik a háznagyi teendőket ellátó Mátrai Márta, aki 2014-ben is ezt a pozíciót kapta (2018-ban a most államfőnek jelölt, így párttagságát felfüggesztő Novák Katalin volt a negyedik a listán), majd az ötödiktől a nyolcadik helyig a kormánypárt alelnökei következnek: Gál Kinga EP-képviselő, Kósa Lajos, Németh Szilárd és Kubatov Gábor. Utánuk Kocsis Máté frakcióvezető jön, aztán Harrach Péter a KDNP, Lezsák Sándor a Nemzeti Fórum, Jakab István a gazdakörök, Győrffy Balázs az agrárkamara, Turi-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Szövetség, Szatmáry Kristóf a Vállalkozók Pártja és Illés Boglárka a Fidelitas képviseletében.

Az egyetlen érdemi változás a lista ezen részen, hogy a Fidesszel szövetséges cigányságot Farkas Flórián Lungo Drom-elnök helyett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos képviselheti ezután az Országgyűlésben, aki a 17. a listán. Farkas 2002 óta volt képviselő, tevékenységét a roma önkormányzat élén súlyos botrányok kísérték, és mivel egyéni választókerületben ahogy korábban, úgy most sem indul, húsz év után távozhat a parlamentből, ahol egyébként 2013-ban szólalt fel legutóbb. Igaz, Sztojka tevékenysége sem mentes a botrányoktól, egy hangfelvétel szerint támogatásokkal kecsegtette a roma önkormányzat képviselőit, illetve arról is beszélt, hogy BM-esként azt is tudja, hogy ki „mikor beszélt kivel meg hogyan.”

A lista a továbbiakban így alakul, rajta néhány ősfideszessel – mint Németh Zsolt, Bajkai István és Selmeczi Gabriella –, miniszterekkel (náluk a pártpolitikusok közül az egyéniben induló Nagy István agrárminiszter hiányzik a befutó helyekről, míg Varga Judit igazságügyi miniszter most kerülhet be először a parlamentbe), pártszövetség beszélő fejeivel és regionális igazgatóival, illetve néhány államtitkárral:

18. Tapolczai Gergely
19. Varga Mihály
20. Németh Zsolt
21. Bajkai István
22. Latorcai János
23. Selmeczi Gabriella
24. Fónagy János
25. Fazekas Sándor
26. Gulyás Gergely
27. Szijjártó Péter
28. Simicskó István
29. Soltész Miklós
30. Varga Judit
31. Rogán Antal
32. Süli János
33. Balla György
34. Héjj Dávid
35. Budai Gyula
36. Nyitrai Zsolt
37. Zsigmond Barna
38. Juhász Hajnalka
39. Nacsa Lőrinc
40. Bánki Erik
41. Molnár Ágnes
42. Halász János
43. Dömötör Csaba
44. Vejkey Imre
45. Hollik István
46. Demeter András
47. Kovács Zsolt
48. Földesi Gyula
49. Bartos Mónika
50. Orbán Balázs

Nem szerepel a sorban Lázár János, aki csütörtökön jelentette be, hogy nem kér helyet magának a listán, és visszavonul a politizálástól, ha nem nyeri meg a Hódmezővásárhely központú egyéni választókerületet április 3-án az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, a város polgármesterével, Márki-Zay Péterrel szemben. Egy másik volt miniszter, Navracsics Tibor is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem nyer a tapolcai csatatérkörzetben, akkor nem lesz képviselő, ennek megfelelően az ő neve sem található meg a listán.

A Fidesz 106 egyéni jelöltjének névsora itt olvasható. Az első ötven helyezett közül csak Kósa Lajos, Németh Szilárd, Lezsák Sándor, Szatmáry Kristóf, Németh Zsolt, Simicskó István, Süli János és Földesi Gyula indul egyéni választókerületben.

Frissítünk!

A teljes lista szombaton került fel a választási bizottság oldalára. A Szombathelyen induló Hende Csaba az 51., Láng Zsolt fővárosi frakcióvezető az 52. helyet kapta, a miniszterek közül Mager Andrea a 64., Nagy István a 104., míg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 82., a Hegyvidéken rajthoz álló Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár pedig a 140. helyet kapta, az utóbbiak már biztosan nem érnek parlamenti helyet. Az egyéni jelöltek közül az utolsó (158.) az az Erdős Norbert, aki Simonka György helyett indul az orosházi csatatérkörzetben, és akivel nemrég interjúztunk. A 279 fős lista végén a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői szerepelnek, a sort Trócsányi László volt igazságügyi miniszter zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik