Belföld csatatér '22 - békés 4. evk

Erdős Norbert: Simonka büntetőügye miatt sokan elpártoltak a Fidesztől, ezen dolgozni kell

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Tapasztalt politikust indít Békés megye 4. számú választókerületében a korrupcióval vádolt Simonka György helyett a Fidesz az áprilisi országgyűlési választáson. Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára korábban háromszor nyert egyéniben Békés megyében, majd 2019-ig EP-képviselő volt. A kormánypárti politikus szerint Simonka büntetőügye ártott a Fidesznek, helyben csökkent is a pártszervezetek száma, ez az örökség kihívást jelent. Ugyanakkor optimista, úgy látja, az ellenzéki jelöltek korábban elért eredményei az összefogás ellenére nem összeadhatók. Erdős úgy érzi, megválasztása esetén nem az ő dolga a Simonkához és köréhez köthető kudarcos beruházások felülvizsgálata.

Hosszú időbe telt, mire a Fidesz kiválasztotta képviselőjelöltjét Békés megye 4. számú választókerületében. Helyben nem is sikerült dönteni, végül az országos választmány határozott. Miért húzódott a döntés ilyen sokáig?

Mert nem volt határozatképes a választókerületi közgyűlés.

Dél-Békés eddigi országgyűlési képviselője, Simonka György korrupciós vádak miatt áll bíróság előtt. Ez hogyan befolyásolta a jelöltállítást?

Biztosan vannak Fidesz-tagok, akik eltávolodtak a párttól, de nagyon remélem, hogy őket már sikerült is megtalálni az elmúlt hetekben, vagy meg fogom tudni találni őket a következő hetekben. Optimista vagyok, mert már beszéltem több olyan volt Fidesz-taggal, aktivistával és jobboldali véleményformálóval, akik felhívtak, és felajánlották a segítségüket.

A miniszterelnökkel beszélt, amikor kiderült, hogy önre esett a választás?

Nem beszéltünk. Az országos választmányon ott voltam két ízben is, ő is ott volt, de nem beszéltünk. Január 26-án, a választmányon derült ki a jelöltségem, de végül ez nem volt meglepetés, mert nem volt más jelölt.

Korábbi hírek szerint a helyi csoportok Simonka Györgyöt és a bizalmasaként emlegetett Oravecz Nórát is jelölték.

Ez így van, de mindketten visszaléptek a választókerületi közgyűlésen, még decemberben.

Varga Jennifer / 24.hu

Simonka György korábban háromszor tudott nyerni Dél-Békésben, ám mivel egyebek mellett vesztegetéssel vádolják, nem indítja újra a Fidesz. Helyi információink szerint éppen Simonka blokkolta az ön jelölését, mert a saját bizalmasát szerette volna a posztra. Így volt?

Nekem nem volt soha konfliktusom Simonka Györggyel. Sőt, úgy látom, ahogyan ő a 2014-es választásig eljutott, ahogyan a Fideszt szervezte, az kifejezetten példamutató és sikeres volt. Nagy létszámban mozgatott aktivistákat, és rengeteg embert ért el. Az ezt követő időszakról kevesebbet tudok, mert 2014-ben európai parlamenti képviselő lettem.

Az említett büntetőügy miatt tagadhatatlan, hogy sokan elpártoltak a Fidesztől, nem titok, hogy csökkent a Fidesz-szervezetek száma is az elmúlt időben. Ezen dolgozni kell, ez külön kihívás lesz.

Milyen a viszonya Simonkával, beszéltek azóta, hogy kiderült, átveszi a posztját?

A jelölésem kapcsán természetesen beszéltünk. Nincs vele valójában semmilyen viszonyom. Mivel nem voltam itthon, nem voltam benne a helyi politikában annyira, hogy bárkivel rosszban legyek.

Kicsoda Erdős Norbert?

49 éves. Történelem szakos tanárként szerzett diplomát. 1998 és 2010 között önkormányzati képviselő volt Mezőberényben, majd Békésen, ahol négy éven át alpolgármester is, 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő, mindháromszor egyéni mandátumot szerzett a Békés központú válaszókerületben, 2014 és 2019 között az Európai Parlament tagja. 2020 novembere óta az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A Fidesz weboldala alapján továbbra is Simonka a választókerületi elnök. Ez így marad, vagy átveszi tőle a posztot?

Ez most így van, de azt gondolom, hogy a jövőben változni fog.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Simonka György büntetőperének tárgyalása 2021. június 16-án.

Nem tart attól, hogy Simonka továbbra is érvényesíteni próbálja majd a befolyását a körzetben?

Nem gondolom, hogy a Fidesszel szemben próbálná kifejteni az akaratát, hanem inkább arra számítok, hogy ügyek mentén fog esetleg felszólalni, vagy célokat, gondolatokat megfogalmazni. De semmi olyan ellen nem vagyok, ami előreviszi bármelyik dél-békési önkormányzatot.

Súlyos hagyatékot vesz át, amennyiben megválasztják. Simonka Györgyhöz az őt érintő vádakon túl is kudarcos beruházások kötődnek családtagokon, barátokon, ismerősökön keresztül. Mit tervez ezekkel a projektekkel?

A Békés megye 4. számú választókerületéhez tartozó 27 önkormányzat közül mindössze egy van, amelynek vezetőjével még nem beszéltem, ez Pusztaottlaka. Így aztán ennek a településnek az ügyeiről semmit nem tudok, viszont nyilván én is olvasok újságot. Az önkormányzatok különbözőképpen próbálják megoldani a problémáikat, tudok olyan településről, ahol elkezdték visszafizetni a félresikerült uniós projektre felhasznált összeget. De ezek rendezésébe én nem szólok bele.

Kapcsolódó
Pusztába szórt brüsszeli kétmilliárd – leltároztuk Simonka falujának kudarcos beruházásait
Az államkincstártól kiperelt ellenőrzési jegyzőkönyvek szerint Pusztaottlaka 650 milliós vadaspark-fejlesztésénél négy évig egy kapavágás sem történt.

Ha a körzet országgyűlési képviselője lesz, és gyanús beruházásokra bukkan, tesz-e feljelentést, kezdeményez-e vizsgálatot?

Akinek az a dolga, hogy nyomozzon, az nyomoz, akinek az a dolga, hogy feljelentést tegyen, az megteszi. Az én dolgom a térség képviselete lesz, ha bizalmat kapok, sőt már most is ezt teszem.

A térségbe sok milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áramlott az elmúlt években, a pénzek egy része félresikerült vagy meg nem valósult beruházásokra folyt el. Ezek áttekintését, leltározását tervezi-e, illetve tervez-e lépéseket tenni ezekben az ügyekben?

A nyomozóhatóság végzi a munkáját, az ügyészség végzi a munkáját. Nem érzem úgy, hogy ez nekem feladatom lenne.

Varga Jennifer / 24.hu

Békés megyében jó ideje Fidesz-hegemónia van, de az előző választáson – talán épp a gyanús ügyei miatt – csak az összefogás hiánya miatt tudott nyerni Simonka. Ezúttal önnek egyetlen érdemi kihívója lesz. Mit gondol, van esélye nyerni?

Azt gondolom, hogy a 2018-ashoz képest most egy nagyon másfajta választás következik. Szerintem az ellenzéki pártokra 2018-ban leadott szavazatokat nem lehet összeadni, és automatikusan az összefogás idei jelöltjének neve mellé írni.

Miért gondolja így?

Elsősorban a Jobbik miatt. A Jobbik támogatottsága jóval alacsonyabb, mint 2018-ban volt. Szavazóinak egy része szerintem a Mi Hazánkhoz pártolt át, egy másik része pedig a Fideszhez, és olyan is lesz majd, aki nem megy el szavazni közülük.

Kapcsolódó
Simonka György hagyatéka: bukhat az évtizedes Fidesz-uralom az ország egyik legszegényebb részén?
Egyelőre nem jelölte ki a Fidesz, hogy kit indít a korrupció miatt vádlottak padjára kényszerült képviselője helyett. A jobbikos jelölt már kétszer is az összefogás hiánya miatt vesztett, most előtte a lehetőség.

Békés megyében a második legalacsonyabbak az országban az átlagbérek, jelentős az elvándorlás és a munkanélküliség, dacára a megyébe érkező uniós pénzeknek. Mit ajánl a dél-békési választóknak?

Alapvetően egy agárberendezkedésű körzetről van szó, és azt gondolom, hogy amit a Fidesz-kormány az elmúlt tizenkét évben az agrárium vonatkozásában nyújt, az példaértékű. Ezt látják és érzékelik is a gazdálkodók, így azt gondolom, hogy a dél-békésiek bizalmát kiérdemelhetem ezen a területen. Az itt lakók majdnem 80 százaléka érintett az agráriumban. Az más kérdés, hogy mit kellene kezdeni a hátrányos helyzetű térségekkel, amiken az olyan programok képesek segíteni, mint a Magyar Falu Program. Egy külön komplex program volna szükséges a leghátrányosabb térségekre. Fogós kérdés, mit lehet például kezdeni az elvándorlással, illetve a hátrahagyott lepusztuló házakkal, amelyek sokszor a falu közepén állnak.

Dél-Békést nem könnyű megközelíteni, milyen útfejlesztési céljai vannak?

A következő négy-nyolc év fontos célkitűzésének tartom, hogy Orosháza össze legyen kötve az M44-es autóúttal. Továbbá a kerékpárutak fejlesztését is lényegesnek tartom, amivel nem áll rosszul a körzet, de akadnak hiányosságok, ezeket szeretnénk pótolni a következő években.

Ellenfele az ellenzéki előválasztáson nyertes jobbikos Szabó Ervin ügyvéd. Ismeri őt?

Tudom, hogy ki ő, de nincs vele kapcsolatom.

Nyitott lenne vele egy nyilvános vitára a körzetében?

Nem tudom, ezen elgondolkozom majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik